Enterotoksiinitutkimukset

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat tuottaa kasvaessaan myrkyllisiä aineita eli toksiineita joko elintarvikkeessa tai ihmisen suolistossa. Eviran elintarvike- ja rehumikrobiologian tutkimusyksikössä tehdään enterotoksiinitutkimuksia laboratorioiden lähettämistä bakteeriviljelmistä ja elintarvikenäytteistä

Bacillus cereus

  • ripulienterotoksiinin tuoton osoittaminen bakteeriviljelmistä käänteisellä passiivisella lateksiagglutinaatio-menetelmällä 
  • emeettisen toksiinin eli kereulidin osoittaminen siittiökokeella bakteeriviljelmistä ja määrittäminen kemiallisella menetelmällä elintarvikenäytteistä yhteistyössä Eviran kemian ja toksikologian tutkimusyksikön kanssa


Clostridium perfringens

  • toksiinigeenin (cpe) osoittaminen bakteeriviljelmistä PCR-menetelmällä

Koagulaasipositiiviset stafylokokit

  • Stafylokokkienterotoksiinien (A, B, C, D ja E) osoittaminen bakteeriviljelmistä ja elintarvikenäytteistä VIDAS-menetelmällä