Usein luultua, väärin kuultua

Kaikki ei ole totta, mitä Evirasta ja viranomaistoiminnasta kerrotaan.

Usein luultua:

Lisäaineet ovat vaarallisia

Eivät ole. Elintarvikkeissa käytetään lisäaineita muun muassa siksi, että siten ne säilyvät paremmin. Vain sellaisia lisäaineita saa käyttää, joiden turvallisuus on arvioitu perusteellisesti. Se osoitetaan E-koodilla. Tiedot lisäaineista löytyvät pakkausmerkinnöistä.

Lue lisää lisäaineista 

 


 Usein luultua:

Kaalia ei saa puolittaa kaupassa

Myyjä saa puolittaa kaalin kaupassa. Vihanneksille saa tehdä kaupassakin kauppakunnostusta eli esimerkiksi poistaa juureksista naatit tai leikata suuret juurekset kuluttajille sopivan kokoisiksi. Kauppakunnostus pitää tehdä puhtaalla alustalla ja veitsellä.

 /files/images/useinluultua/kaali-400px.png : 68Kb

Usein luultua:

Evira laatii turhia säädöksiä ja määräyksiä

Evira ei laadi säädöksiä eikä keksi määräyksiä. EU, eduskunta ja ministeriöt laativat lainsäädäntöä. Lainsäädäntö jättää toisinaan joitakin asioita tulkinnanvaraisiksi. Säädökset eivät esimerkiksi kerro, millä tavalla jokin elintarvikkeisiin liittyvä asia voidaan turvallisesti toteuttaa.

Evira pyrkii antamaan selkeitä ohjeita kuntien elintarvikevalvojille ja elintarvikealan yrityksille, jotta kaikkialla tulkittaisiin lainsäädäntöä samalla tavalla. 


 Usein luultua:

Oman kanalan munia ei saa myydä suoraan edes naapurilleen

Kyllä saa. Tuottaja voi alkutuotantona myydä kananmunia 10 000 kg vuodessa tuotantotilalta paikallisella torilla tai ovelta ovelle myyntinä suoraan kuluttajille. Munien ei tarvitse tällöin olla laatu- eikä painoluokiteltuja. Tuotantotilan pitää kuitenkin noudattaa kansallista salmonellavalvontaohjelmaa.

Torilla myytäviin kananmuniin on leimattava tuottajakoodi, jos tuottajalla on enemmän kuin 50 kanaa. Sitä ei kuitenkaan edellytetä poikkeusalueen tuottajilta.

Lue lisää munien myynnistä 

 /files/images/useinluultua/kana-400px.png : 44Kb


Usein luultua:

Evira kieltää päiväkotilapsilta kanelinkin

Kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa, sillä se sisältää kumariinia, joka on maksalle myrkyllinen aine. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Turvallisuuden kannalta ei Eviran mukaan ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla, kun lapsi saa riisipuuroa tai joulupipareita kotona ja päiväkodissa.

Lue lisää kanelin sisältämästä kumariinista   

 /files/images/useinluultua/kaneli-tati-400px.png : 102Kb