Kenen puoleen kääntyä elintarvikekysymyksissä?

Haluatko esittää kysymyksiä, antaa palautetta tai saada neuvoja?

  • Onko sinulla kysymyksiä tai palautetta elintarvikkeista?
  • Haluatko valittaa hygieniasta tai merkinnöistä myymälässä tai epäiletkö, että olet saanut ruokamyrkytyksen ravintolassa?
  • Suunnitteletko elintarvikeyrityksen perustamista tai onko sinulla yrittäjänä kysymyksiä elintarvikelainsäädännöstä?

 

Ota silloin yhteyttä oman kuntasi elintarvikevalvontaan (terveystarkastajaan). Kunnallinen elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikehuoneistoja, pakkausmerkintöjä ja elintarvikehygieniaa. Kunnan terveystarkastajat vastaavat kysymyksiin ja he voivat puuttua mahdollisiin epäkohtiin. Yrittäjiä neuvovat myös aluehallintovirastojen elintarvikevalvojat.

Onko hankkimasi elintarvikkeen virhe aiheuttanut vahinkoa?

Elintarvikkeessa olevan virheen aiheuttamista vahingoista tai niiden korvaamisesta ei säädetä elintarvikelaissa (23/2006). Tästä syystä elintarvikevalvontaviranomaiset eivät käsittele edellä mainittuja tapauksia. Elintarvikkeen virheellisyyden aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta säädetään kuluttajansuojalaissa (38/1978) ja tuotevastuulaissa (694/1990). Ongelmatapauksessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee ottamaan yhteyttä kyseisen tuotteen myyjään, markkinoijaan tai kuluttajaneuvontaan.

Lisätietoa kuluttajansuojasta: http://www.kuluttajaneuvonta.fi

Haluatko tietoa lasten tai raskausajan ravitsemuksesta? Tarvitsetko ohjausta sairauden (esim. keliakia) ruokavaliohoidossa?

Ota silloin yhteyttä terveyskeskuksen tai sairaanhoitopiirin ravitsemusterapeuttiin tai hoitavaan lääkäriin.

 

Jos sinulla on kysymyksiä tai valitettavaa jostain tietystä tuotteesta ota suoraan yhteyttä valmistajaan tai myymälään, josta olet tuotteen hankkinut.

Kuluttaja elintarvikelaboratorion asiakkaana

Kunnissa toimivat elintarvikelaboratoriot tutkivat myös kuluttajien omia elintarvike- ja vesinäytteitä. Tutkimukset ovat maksullisia, jollei tutkimuksella ole yleistä mielenkiintoa esimerkiksi elinympäristön valvonnalle, ja hinta vaihtelee tutkimuksen laadun mukaan. Laboratorio antaa ohjeita ja näytepulloja sekä avustaa näytteenotossa ja näytteiden kuljetuksessa. Etukäteen kannattaa sopia millainen näyte otetaan, mitä tutkitaan ja mitä tutkiminen maksaa. Tutkimus on aina luottamuksellinen ja tutkimustuloksen saa tilaaja.

Lähimmän laboratorion yhteystiedot saat oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaiselta.