Afrikkalainen sikarutto Liettuassa aiheuttaa tuontirajoituksia

14.2.2014

<p>Liettuan eläinlääkintäviranomaisilta saadun tiedon mukaan Kaakkois-Liettuassa Alytuksen ja Vilnan maakunnissa todettiin afrikkalaista sikaruttoa kahdessa villisiassa tammikuun lopussa. Sikojen ja sioista saatavien tuotteiden siirtäminen pois tartunta-alueelta kiellettiin Euroopan komission suojapäätöksellä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää metsästäjiä, matkailijoita ja muita Liettuasta Suomeen saapuvia ottamaan huomioon koti- ja villisioista saataville tuotteille asetetut tuontikiellot.</p>

Sianliha ja sikaeläimistä peräisin olevat tuotteet voivat aiheuttaa merkittävän riskin taudin leviämisestä myös Suomeen. Ruokajätteen syöttö sioille on kielletty koko EU:n alueella. Mahdollisten maatilavierailujen ja metsästysretkien jälkeen tulee huolehtia asianmukaisesta henkilödesinfektiosta.

Afrikkalainen sikarutto on erittäin vakava ja helposti leviävä sikojen virustauti, joka ei tartu ihmiseen. Taudin myötä sikojen kuolleisuus voi kasvaa suureksi. Herkästi tarttuvana tauti aiheuttaa nopeasti laajoja vahinkoja sikaelinkeinolle, elintarviketuotannolle ja elintarvikkeiden viennille.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Venäjän ja Valko-Venäjän alueilla kotisioissa ja villisioissa. EU:n alueella on tehty mittavia toimia taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Suomessa tautia ei ole koskaan todettu.

Evira pyytää metsästäjiä edelleen ilmoittamaan Suomessa kuolleina löydetyistä tai sairailta vaikuttavista villisioista ja lähettämään näytteitä tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta.

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta (Evira)

Euroopan komission suojapäätös afrikkalaiseen sikaruttoon liittyvistä suojatoimenpiteistä Liettuassa (pdf 705 kt)

Komission suojapäätökset (Maa- ja metsätalousministeriö)

Sikojen tuontiohje EU-maista (Evira)

Sianlihan ja elävien sikojen vienti Venäjälle pysähdyksissä Liettuassa todetun afrikkalaisen sikaruton takia (tiedote 31.1.2014) (Evira)

Lisätietoja:
ylitarkastaja, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, p. 0400 920 503

 

Aihealueet: