Auta meitä auttamaan – älä tuo laitonta koiraa

25.4.2012

<p class="ingressiteksti">Matkustaminen on hauskaa ja eläinten auttaminen on meidän jokaisen velvollisuus. Jos tapaat ulkomaanmatkallasi avuntarpeessa olevan koiran, harkitse kuitenkin hetki ennen kun otat sen mukanasi kotiin. Pieni, hellyttävä eläin saattaa tuoda mukanaan tappavan taudin.</p>

Eläintautitilanne Suomessa on tällä hetkellä hyvä, minkä vuoksi lemmikkieläimen omistaminen on turvallista. Koirat voivat vapaasti seurustella muiden koirien kanssa koirapuistoissa ja peuhata lasten kanssa ilman pelkoa siitä, että leikin seurauksena joku saattaa sairastua vakavasti.

Monet sellaiset eläinten ja ihmisten terveyttä vaarantavat taudit, joita Suomessa ei esiinny, ovat kohtalaisen yleisiä heti maamme rajojen ulkopuolella. Näistä taudeista vaarallisimpia ovat tappava tauti rabies eli raivotauti ja ekinokokkoosi. Rabies voi olla koirassa oireettomana pitkään ja ekinokokkoosi puolestaan ei aiheuta koiralle lainkaan oireita. Silti oireeton koira voi levittää tautia muihin koiriin tai ihmisiin. Siksi on varmistettava jo ennen koiran maahantuloa, ettei sillä ole näitä vakavia tauteja. Muita koirien terveyttä uhkaavia tauteja ovat muun muassa penikkatauti ja parvovirusripuli.

Ihmisten ja muiden eläinten terveyden suojelemiseksi koirien maahantuonnille on siksi asetettu vaatimuksia. Vain näitä vaatimuksia noudattamalla varmistetaan, ettei eläin tuo mukanaan ”tappavia tuliaisia”.

Jos koiran tuontiin liittyviä vaatimuksia ei ole noudatettu, on kyseessä laiton tuonti. Laiton tuonti on rikos. Laittomasti maahantuotu eläin on joko palautettava lähtömaahan, lopetettava tai laitettava tuojan maksamaan karanteeniin. Mikään vaihtoehdoista ei ole koiran hyvinvoinnin kannalta hyvä ratkaisu ja siksi turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää jo suunniteltaessa tuontia.

Joskus koiran laiton maahantuonti paljastuu vasta esimerkiksi sen käydessä eläinlääkärillä. Laiminlyötyjä maahantulovelvollisuuksia ei eläinlääkärikään voi korjata jälkikäteen. Suojellakseen muita koiria ja ihmisiä eläinlääkärin velvollisuus on estää mahdollisen taudin leviäminen eteenpäin. Koska laittomasti maahantuotu koira aiheuttaa vakavan tautiriskin sekä koiran omistajille että muille koirille, on eläimen lopettaminen monesti ainoa vaihtoehto.

Koiran lopettaminen onkin valitettavan usein ”pelastamistarinan” surullinen loppu. Lopettaminen on ikävää paitsi eläimen omistajalle, myös eläinlääkärille. Lemmikkieläimen tuojan vastuu on suuri niin tuodun eläimen, sen kanssa leikkivien suomalaisten koirien kuin ihmistenkin turvallisuuden takaamiseksi. Tuojan on varmistettava, että eläin ja sen matkustusasiakirjat täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Tuoja on aina vastuussa kaikista tuonnin aiheuttamista kustannuksista. Auta siis meitä auttamaan noudattamalla tuontivaatimuksia.


Miten voit auttaa?

 • Jaa tietoa aiheesta 

 • Keskustele koiran hankintaa harkitsevien kanssa, kerro tuontivaatimuksista ja kotimaisista vaihtoehdoista auttaa koiria

 • Jos harkitset lemmikkieläimen ostamista kotimaassa, tarkista eläimen alkuperä

 • Jos harkitset tuontieläimen ostamista, varmista että se on tuotu maahan laillisesti ja Eviran ohjeiden mukaan. Eläimiä, joiden alkuperä on epäselvä, ei kannata ostaa

 • Jos epäilet laitonta tuontia, tee ilmoitus kunnan- tai läänineläinlääkärille

 • Eläinsuojelullisesti on parempi auttaa koiria niiden omassa kotimaassaanLaittomasti maahantuotu koira voi olla vaarallisen taudin kantaja:

Lisätietoa koirien tuontivaatimuksista:


Palvelemme myös puhelimitse ja sähköpostitse tuontivaatimuksista kiinnostuneita:

 • Neuvontapuhelimessa vastataan lemmikkieläinten tuonti- ja vientivaatimuksiin liittyviin kysymyksiin EU-maiden, Norjan ja Sveitsin osalta: ma-ke kello 9-11 puh. 029 530 0401
 • EU-maista tuonti:
  ehyt  at-merkki.gif : 1Kb evira.fi
 • EU:n ulkopuolisista maista ei-kaupallinen tuonti:
  kolmasmaa at-merkki.gif : 1Kb  evira.fi
 • EU:n ulkopuolisista maista kaupallinen tuonti:
 • lentoasema at-merkki.gif : 1Kb  evira.fiAihealueet: