Botulismiepäily Tanskassa myynnissä olleessa tofussa tai kasvispatéessa

28.7.2011

<p>Tanskan viranomaiset ovat 21.7.2011 ja 22.7.2011 tiedottaneet kolmesta epäillystä Clostridium botulinum ruokamyrkytystapauksesta Tanskassa. Mahdolliseksi tartunnanlähteeksi epäillään joko hollantilaista alkuperää olevaa tofua tai ruotsalaista alkuperää olevaa kasvispatéeta.&nbsp;Vaikka epäiltyjä tuote-eriä ei ole toimitettu Suomen markkinoille, kuluttajat ovat voineet hankkia niitä esimerkiksi ulkomaanmatkoilta.</p>

Koska kyseessä on vakavaa tautia aiheuttava bakteeri ja sen tuottama myrkky, Evira kehottaa kuluttajia, joilla on kyseisiä tuotteita, varmistamaan pakkausmerkinnöistä, etteivät kyseessä ole epäilyksenalaiset tuote-erät. Kuluttajia kehotetaan olemaan käyttämättä epäilyksenalaisia tuote-eriä ja ottamaan niiden osalta yhteyttä oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen. Kyseisillä tuotteilla on jopa neljän vuoden säilyvyysaika.

Tanskassa sairastuneista yhdellä on todettu vakavat, klassisen botulismin oireet ja diagnoosi on myös vahvistettu botulismiksi. Kahdella muulla, lievempiä oireita sairastaneella ei sen sijaan enää epäillä botulismia.

Epäillyt tuotteet on vedetty pois markkinoilta ja niistä on otettu näytteitä jatkotutkimuksiin. Tutkimustulokset eivät vielä ole valmistuneet. Tuotteita oli toimitettu vain Tanskan markkinoille.

Epäilyksenalaiset tuote-erät ovat:

Tofu
Tuotteen nimi: Økologisk tofu (organic tofu, luomutofu)
Myyntipakkaus: 500 g:n lasipurkki
Erä: E111074, Parasta ennen päiväys: 26-04-2014 ja Erä: E111288
Parasta ennen päiväys: 10-05-2014
Tukkukauppa: Urtekram, Tanska
Valmistaja ja valmistusmaa: Machandel bv Organic Foods, Hollanti

Kasvispaté
Tuotteen nimi: Nutana vegetarisk postej (vegetarian paté, kasvispaté)
Myyntipakkaus: 170 g:n tölkki
Eränumero: B01
Parasta ennen päiväys: 25.04.2014
Tukkukauppa: Urtekram, Tanska
Valmistaja ja valmistusmaa: Marimat AB, Ruotsi

Lisätietoja:
Nina Kaario, ylitarkastaja, hygieniayksikkö, p. 040 137 3856, nina.kaario at-merkki.gif : 1Kb evira.fi

Aihealueet: