EFSA arvioi elintarvikkeissa käytettävien aromien turvallisuutta

1.2.2008

<div>Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi parhaillaan kaikkien Euroopan Unionissa nykyisin k&auml;yt&ouml;ss&auml; olevien aromien turvallisuutta. Arviointien pohjalta Euroopan komissio valmistelee luettelon niist&auml; aromiaineista, joita jatkossa saa elintarvikkeissa k&auml;ytt&auml;&auml;. Kaikkien muiden aromiaineiden k&auml;ytt&ouml; on t&auml;m&auml;n j&auml;lkeen kielletty.</div>

Aromit ovat ruokaan lisättäviä aineita, jotka muuttavat sen makua tai tuoksua. Tällä hetkellä Euroopan unionin alueella on käytössä 2 800 erilaista aromiainetta.  Osa näistä aineista on keinotekoisia ja osa on luonnosta peräisin.

Aineiden arviointityön valmistumista on hidastanut se, että monien aineiden kohdalla EFSAlle toimitetut turvallisuusselvitykset ovat olleet puutteellisia. Työn arvioidaan kuitenkin valmistuvan huhtikuussa 2008.

Lisätietoa asiasta EFSAn sivulla:
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178682984927.htm

Aromiaineita koskevan lainsäädännön valmistelu
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/flavouring/flavouringsubstance_en.htm

Tähän mennessä julkaistut aromien turvallisuusarvioinnit
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/flavouring/scientificadvice_en.htm

Lisätietoja Evirasta:
ylitarkastaja Taina Rautio, p. 020 77 24289

 

 

 

Aihealueet: