EFSAlta yhteenveto Saksasta alkaneesta EHEC -epidemiasta

4.10.2011

<p>Lähes 4 000 henkilöä sairastui touko-heinäkuussa EHEC -bakteerin aiheuttamaan ripulitautiin Saksassa alkaneessa epidemiassa. Heistä lähes 800 kärsi vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta (HUS) ja noin 50 henkilöä on kuollut.</p>

Haastatteluihin ja niiden analysointiin perustuneet epidemiologiset tutkimukset osoittivat, että välittäjäelintarvike epidemiassa olivat tuoreena syödyt idätetyt egyptiläiset sarviapilan siemenet. Laboratoriotutkimuksissa ei kuitenkaan löydetty kyseistä EHEC -bakteerikantaa. Siemenistä on vaikea osoittaa tautia aiheuttavia bakteereita, jotka esiintyvät pienissä määrissä ja voivat olla epätasaisesti jakautuneita erään.

Bakteerikantaa ei löytynyt Suomen siementutkimuksissa
Suomeen oli tuotu pieniä määriä sarviapilan siemeniä, jotka olivat samaa, Euroopassa sairastumisia aiheuttanutta erää. Siemenet jäljitettiin ja vedettiin pois kaupoista. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut 15 sarviapilasiemennäytettä ja 138 muihin siemeniin liittyvää näytettä. Yhdestäkään näytteestä ei ole todettu epidemiaa aiheuttanutta EHEC-kantaa.

Puhtaus keittiössä tärkeää
Ruokamyrkytysriskiin voi kotona vaikuttaa valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein. Kädet on pestävä ennen ruoan valmistusta. Keittiö, leikkuulaudat ja välineet on syytä pitää puhtaina ja siten turvallisina. Raa'alle lihalle ja kalalle, vihanneksille ja leivälle on varattava omat leikkuulaudat. Vihannekset on pestävä hyvin ennen käyttöä. Evira muistuttaa, että hyvä hygienia siementuotannossa sekä itujen kasvatuksessa ja käsittelyssä on erittäin tärkeää. Turvallisinta on kuumentaa idut ennen syömistä. Ohjeita itujen kasvatukseen ja käyttöön löytyy Evira.fi -sivulta, ja niitä päivitetään tarvittaessa, kun lisätietoja saadaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSAn raportti: Shiga toxin-producing E. coli (STEC) O104:H4 2011 outbreaks in Europe: Taking Stock

Tietoa itujen käsittelystä: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/kasvikset/mikrobiologinen_turvallisuus/huomioitavaa_itujen_kasittelyssa_ja_valmistamisessa

Lisätietoja:
Erikoistutkija Saija Hallanvuo, p. 040 489 3448 (laboratoriotutkimukset)
Ylitarkastaja Pirjo Korpela, p. 050 386 8429 (elintarvikehygienia)

Aihealueet: