Egyptiläisiä sarviapilan siemeniä poistetaan markkinoilta

6.7.2011

<br /> <br />

Egyptiläistä alkuperää olevia sarviapilan (Fenugreek / Trigonella foenum-graecum) siemeniä, jotka on tarkoitettu idätettäväksi tai sellaisenaan syötäväksi sekä siemensekoitukset, joissa on sarviapilan siemeniä, poistetaan markkinoilta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on ohjeistanut kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia kyseisten siementen markkinoilta poistamisesta, näytteenotosta ja hävittämisestä.

Toimijoita, joilla on myynnissä egyptiläistä alkuperää olevia sarviapilan siemeniä, kehotetaan poistamaan siemenet myynnistä ja ottamaan yhteyttä oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisiin. Mikäli alkuperämaa on epäselvä tai alkuperämaata ei ole mainittu, toimijaa kehotetaan selvittämään tietoja tarkemmin. Jos alkuperämaa jää epäselväksi selvityksistä huolimatta, toimijoita kehotetaan ottamaan yhteyttä oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisiin.

Niitä kuluttajia, joilla on egyptiläisiä sarviapilan siemeniä, neuvotaan ottamaan yhteyttä oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisiin tai siemeniä myyneeseen yritykseen, jonka tulee ilmoittaa asiasta kunnan elintarvikeviranomaiselle. Evira kehottaa, että näitä siemeniä myyneet yritykset ovat asiasta myös oma-aloitteisesti yhteydessä tiedossaan oleviin kyseisiä siemeniä ostaneisiin asiakkaisiin.

Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan Tautikeskus ECDC ovat tehneet käytettävissä olevien tietojen pohjalta Ranskan EHEC -epidemiaan liittyvän riskinarvioinnin. Johtopäätös on, että Saksan ja Ranskan epidemioiden todennäköinen yhteinen tekijä on egyptiläistä alkuperää olevat sarviapilan siementen idut.

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa
ylitarkastaja Pirjo Korpela, p. 050 3868 429, pirjo.korpela at-merkki.gif : 1Kb evira.fi ja
yksikönjohtaja Auli Vaarala, p. 050 386 8420, auli.vaarala at-merkki.gif : 1Kb evira.fi.Aihealueet: