EHEC –tartunnat Saksassa syödyistä vihanneksista

27.5.2011

<p>Saksassa alkaneen ja siellä matkailleiden mukana myös eräisiin muihin Euroopan maihin levinneen EHEC -epidemian syyksi epäillään vihanneksia. Tämän hetkisten tietojen perusteella suurimmat epäilyt kohdistuvat muutaman espanjalaisen yrityksen kurkkuihin Almerian ja Malagan alueilta. Laboratoriotutkimuksissa on tähän mennessä löydetty EHECiä vain kurkuista.</p>

Toistaiseksi tartunnat ovat peräisin lähinnä Saksassa syödyistä elintarvikkeista. Saksan lisäksi tietoa saastuneiksi epäiltyjen kurkkujen viennistä on vain Tanskasta.

Tämän hetkisten tietojen mukaan näyttää todennäköiseltä, ettei kyseisten yritysten kurkkuja ole tuotu Suomeen. Evira kuitenkin suosittelee, ettei espanjalaisia kurkkuja käytetä siihen asti, kunnes tilanne saadaan tarkemmin selvitetyksi. Valtaosa Suomessa toukokuussa myynnissä olevista kurkuista on ollut kotimaisia.

Pohjois-Saksassa matkailleita, joilla esiintyy veristä ripulia, kehotetaan ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Evira muistuttaa, että vihannekset tulee aina pestä huolellisesti. Tärkeää on huolehtia myös käsienpesusta erityisesti WC:ssä käynnin jälkeen ja ettei sairaana valmisteta ruokaa.

Lisätietoa EHECistä (Evira)

Lisätietoja:
Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, p. 020 77 24000, 0400 291 910
Osastonjohtaja Tuula Honkanen-Buzalski, p. 020 77 24400, 050 382 7996

Aihealueet: