EHEC-tartuntojen alkuperän selvitykset jatkuvat

30.5.2011

<p>Saksassa 26.5. alkaneen EHEC -epidemian tartunnan lähdettä jäljitetään edelleen. Sairastuneita on jo yli 1 000. Suurimmat epäilyt kohdistuvat muutaman espanjalaisen yrityksen kurkkuihin Almerian ja Malagan alueilta. Laboratoriotutkimuksissa on tähän mennessä löydetty EHECiä vain kurkuista.</p>

Toistaiseksi tartunnat ovat peräisin pääasiassa Saksassa syödyistä elintarvikkeista. Saksan lisäksi tietoa saastuneiksi epäiltyjen kurkkujen viennistä on saatu myös Tanskasta, Unkarista, Itävallasta, Luxemburgista ja Tsekin tasavallasta.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Suomessa ei ole myynnissä kyseisten yritysten kurkkuja. Evira kuitenkin suosittelee, ettei espanjalaisia kurkkuja käytetä siihen asti, kunnes tilanne saadaan tarkemmin selvitetyksi. Valtaosa Suomessa toukokuussa myynnissä olevista kurkuista on ollut kotimaisia.

Pohjois-Saksassa matkailleita, joilla esiintyy veristä ripulia, kehotetaan ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Evira muistuttaa, että vihannekset tulee aina pestä huolellisesti. Tärkeää on huolehtia myös käsienpesusta erityisesti WC:ssä käynnin jälkeen ja ettei sairaana valmisteta ruokaa.

Lisätietoja:
Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, p. 020 77 24000
Osastonjohtaja Tuula Honkanen-Buzalski, p. 020 77 24400, 050 382 7996

Aihealueet: