Eläintaudit eivät piittaa valtioiden rajoista

10.11.2008

<div>EU:n eläinlääkintäviikkoa vietetään kaikkialla Euroopassa 10.–16. marraskuuta 2008. Viikon tavoitteena on muistuttaa matkustajia elävien eläinten ja eläinperäisten elintarvikkeiden tuontisäädösten tärkeydestä.</div>

Eläimistä saatavien elintarvikkeiden ja eläinten maahantuontiin liittyy aina riski tarttuvista eläintaudeista, jotka voivat vakavasti vahingoittaa alueen maataloutta, elintarviketuotantoa sekä kuluttajien ja heidän lemmikkiensä turvallisuutta. Tautien leviämisen ehkäisemiseksi EU:n alueella noudatetaan yhteisiä säännöksiä siitä, mitä EU:n alueelle saapuvat matkustajat voivat mukanaan tuoda ja mitä sopii tilata postitse itselleen.

Suomessa EU-kampanjan toteuttavat Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Tulli muun muassa jakamalla tietoa tuontisäännöksistä rajanylityspaikoilla sekä jalkautumalla Helsinki-Vantaan lentokentällä matkustajien joukkoon jakamaan tietoa säännöksistä ja niiden noudattamisen merkityksestä. Kampanjamateriaalia ja tietoa julkaistaan myös Eviran ja Tullin internetsivuilla.


Mitä elintarvikkeita saa tuoda ja mistä?

Lihan ja lihatuotteiden sekä maidon ja maitotuotteiden tuonti EU:n ulkopuolisista maista EU:n alueelle on ilman eläinlääkinnällistä rajatarkastusta pääsääntöisesti kielletty. Kuitenkin Färsaarilta, Grönlannista, Islannista, Liechtensteinista ja Sveitsistä tuonti on vapaampaa kuin muista EU:n ulkopuolisista maista.

Andorrasta, Norjasta ja San Marinosta saa tuoda liha- ja maitotuotteita henkilökohtaiseen kulutukseen kuten EU-maista.

Muuten matkustaja saa tuoda omaan käyttöönsä ilman eläinlääkinnällistä rajatarkastusta kalastustuotteita, linnunmunia, munavalmisteita, hunajaa, sammakonreisiä ja etanoita enintään 1 kg kutakin. Lisäksi saa tuoda 15 kg tuoretta kalaa tai 15 kg painavan yhden kalan Venäjältä.

Lemmikkieläinruokia, jotka sisältävät eläimistä saatavia raaka-aineita tai tuotteita, ei saa tuoda lainkaan.

Elintarvikkeiden tuontirajoituksilla pyritään estämään helposti tarttuvien eläintautien leviämistä EU-alueelle. Elintarvikkeiden, kuten lihan, mukana leviäviä eläintauteja ovat mm. suu- ja sorkkatauti sekä sikarutto, jotka tuotantoeläimiin levitessään aiheuttavat suurta kuolleisuutta ja siten eläinten kärsimystä sekä merkittäviä taloudellisia tappioita.

Lemmikin tuonti ulkomailta

Elävien eläinten tuonnin ehtoihin vaikuttavat alkuperämaa ja siellä vallitseva eläintautitilanne. Koirien ja kissojen tuontirajoitusten avulla pyritään estämään myös ihmiselle vaarallisen raivotaudin ja ekinokokkiloisen leviäminen maahamme. Eläinten kanssa matkustavien on huolehdittava, että eläimellä on tuontivaatimukset täyttävä tunnistusmerkintä, loislääkitys, raivotautirokotus ja tarvittaessa raivotautivasta-aineiden määritys sekä asiakirjat kunnossa. Vastoin maahantuontimääräyksiä maahan saapuva eläin on riski ihmisille ja muille eläimille. Se palautetaan lähtömaahan omistajansa kustannuksella tai jopa lopetetaan.

Tulli suojaa kuluttajia

Tulli valvoo rajalla eläinperäisten elintarvikkeiden ja elävien eläinten maahantuontia. Matkatavaroista takavarikoidaan vuosittain Tullissa jopa parinkymmenen kilon kertaeriä esimerkiksi vietnamilaisia äyriäisiä, nigerialaista kalaa ja turkkilaisia makkaroita.

Postipaketeista Tullin tilastojen mukaan on tänäkin vuonna takavarikoitu ja hävitetty kymmeniä kiloja eläinperäisiä elintarvikkeita esimerkiksi Kiinasta, Vietnamista ja Koreasta, USA:sta ja Kanadasta sekä eri Afrikan maista.

Lisää aiheesta:

Eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuontiehdot:
www.evira.fi > Elintarvikkeet > Elintarviketietoa > Eläinperäisten elintarvikkeiden sekä sivutuotteiden tuonti ja vienti
Tuontiohjeita matkustajille myös Tulli.fi:ssä:
http://www.tulli.fi/fi/03_Yksityishenkilot/01_Matkustajat/index.jsp

Elävien eläinten tuonti:
www.evira.fi > Eläimet ja terveys > Tuonti ja vienti
ja Tulli.fi-palvelussa
http://www.tulli.fi/fi/03_Yksityishenkilot/06_Elaimet/index.jsp

EU:n kampanjasivu:
http://www.one-health.eu/

Lisätietoja antavat:
Ylitarkastaja Tarja Lehtonen, Evira, puh. 020 77 24219 tai 040 562 5635 (eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuonti)
Ylitarkastaja Virva Valle, Evira, puh. 020 77 24309 (koirien ja kissojen tuonti)

Lentotullin päällikkö Mika Pitkäniemi, Tulli, puh. 020 492 3810

Kampanjamateriaali:
Juliste - lemmikkieläin (pdf, 666 kt)
Juliste - elintarvike (pdf, 51 kt)
Esite - postikorttikoko (pdf, 206 kt)
Esite - luottokorttikoko (pdf, 210 kt)
Kalenteri (pdf, 20,7 Mt)

Kampanjavideo:

Aihealueet: