Eläinten salakuljetus yhä röyhkeämpää

30.5.2013

<p>Laittomasti tuodut eläimet voivat kantaa vakavia eläintauteja, jotka voivat vaarantaa sekä eläinten että ihmisten terveyden. Siipikarjaa ja muita eläimiä arvioidaan salakuljetettavan jatkuvasti. Jos eläimen alkuperä on epäselvä, eläimen ostaja voi tietämättään tukea laitonta toimintaa.</p>

Tuoja ja eläinten pitäjä ovat aina itse vastuussa lainsäädännön vaatimusten noudattamisesta. Laittomassa tuonnissa tuoja voidaan asettaa vastuuseen kustannuksista, jotka voivat nousta huomattaviksi, jos tauti leviää suuriin tuotantoyksiköihin.

Newcastlen taudin rantautuminen Suomeen tarkoittaisi miljoonakustannuksia

Tällä hetkellä Suomessa ei ole Newcastlen tautia eikä siipikarjaa rokoteta sitä vastaan. EU-maista vain Ruotsin tilanne on yhtä hyvä. Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista ja voisi pahimmillaan vaarantaa laajalti suomalaisen siipikarjatuotannon. Taudin torjunta ja rokotusten aloittaminen merkitsisi miljoonakustannuksia valtiolle ja elinkeinolle.

Esimerkiksi laittomasti tuodut untuvikot voivat tuoda mukanaan muitakin vakavia sairauksia, kuten salmonellaa, lintuinfluenssaa tai tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta (IB), jotka voivat vaarantaa muiden eläinten ja osa myös ihmisten terveyden.

Ammattimaisen siipikarjatalouden riskit kasvavat

Viime vuosina kanojen ja muiden lintujen pidosta ovat yhä enemmän kiinnostuneet myös henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tuotantoeläinten pidosta. Uusia rotuja on ilmestynyt Suomeen, vaikka laillisia tuonteja ei olekaan rekisteröity, mikä viittaa laittomaan tuontiin. Monet tartunnat voivat levitä paitsi suoran eläinkontaktin kautta, myös välillisesti tuulen, ihmisen, työvälineiden tai esimerkiksi ajoneuvojen mukana, mikä lisää riskiä tartuntojen leviämisestä myös suuriin tuotantokanaloihin.

Viimeisten parin vuoden aikana sekä kanojen tarttuvan keuhkoputkentulehduksen (IB) että kurkunpään- ja henkitorven tulehduksen (ILT) on todettu levinneen laajasti harrastekanaloissa. Laiton tuonti onkin tärkein tekijä, joka voi vaarantaa Suomen hyvän eläintautitilanteen.

Lemmikkikanakin on tuotantoeläin

Harrastekanat, -siat, -lampaat, -vuohet ja -naudat ovat aina lainsäädännön mukaan tuotantoeläimiä, joita koskevat samat säädökset kuin isoissa tuotantoyksiköissä elämänsä viettäviä lajitovereita. Yhdenkin tällaisen eläimen pitäjän on esimerkiksi rekisteröidyttävä eläinten pitäjäksi kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Myös eläinten tuonnille Suomeen on asetettu ehtoja, jotka koskevat myös pieniä tuontieriä.

Lisää aiheesta:
Evira.fi > Eläimet > Tuonti ja vienti > EU-jäsenmaat, Norja ja Sveitsi > Siipikarja

Evira.fi > Eläimet > Usein kysyttyä > Muistilista kesäkanojen pitäjällle

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jaana Vuolle, p. 040 489 3322

Aihealueet: