Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa käyttämään ulkomaisia pakastevadelmia vain kunnolla kuumennettuina

8.10.2009

<p>Lokakuun alussa on ilmennyt jälleen uusia norovirusepidemioita Etelä-Suomessa. Epidemioiden aiheuttajaksi epäillään puolalaisia pakastevadelmia. Vadelmien virustutkimukset on aloitettu ja sairastumisen aiheuttajaksi epäilty erä on vedetty pois markkinoilta. Edellisen kerran norovirusepidemioita esiintyi touko-kesäkuussa eri puolilla maata. Epidemioiden aiheuttajaksi varmistui puolalainen pakastevadelma. Vadelmia oli käytetty ilman kuumennusta jälkiruuissa ja täytekakuissa.</p>

Evira kehottaa suurkeittiöitä, ravintoloita, pitopalveluita sekä kaikkia kuluttajia tarkistamaan hankkimiensa pakastevadelmien alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi tarjoilemaan ulkomaiset vadelmat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastevadelmat pitää kuumentaa vähintään 2 minuutin ajan 90 asteessa.

Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Erityisesti alkuperämaa on tarkistettava ulkomaisista vadelmista, jotka on pakattu vasta Suomessa.

Virukset pääsevät marjoihin esim. saastuneen kasteluveden käytön seurauksena. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai jos niitä on kuumennettu vain lievästi, virukset eivät tuhoudu.

Myös muiden ulkomaisten pakastemarjojen kuumennusta suositellaan, jos niitä tarjoillaan riskiryhmiin kuuluville kuten vanhuksille, lapsille tai henkilöille, joiden vastuskyky on heikentynyt.

Norovirus aiheuttaa vatsataudin, jonka oireina ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Myös kuume ja erilaiset pää- ja lihassäryt ovat mahdollisia. Oireet voivat olla hyvin äkillisiä ja voimakkaita mutta yleensä lyhytkestoisia (1-2 päivää). Virus leviää myös herkästi myös henkilöstä toiseen tapahtuvana kosketus- tai pisaratartuntana, jolloin sairastuneet voivat levittää tautia edelleen. Virusta erittyy ulosteisiin useita viikkoja myös ripulioireiden loputtua, jolloin tehostettu käsihygienia on tarpeen viruksen leviämisen ehkäisemisessä.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Taina Niskanen, Evira, hygieniayksikkö
p. 02077 24318, 050 386 8421

Aihealueet: