Elintarvikevalvontatiedot julkisiksi pilottiprojektissa

5.11.2010

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suunnittelee vuoden kestävää pilottiprojektia elintarvikevalvonnan valvontatietojen julkistamiseksi. Tarkastusohjeita ja tiedonsiirtoa viimeistellään parhaillaan, ja tarkastukset tehdään vuonna 2011. Jos pilotista saadut tulokset ovat hyviä, niin järjestelmää laajennetaan myöhemmin koko Suomen alueelle.</p>

Valvontatietojen julkaisemisella pyritään lisäämään valvonnan läpinäkyvyyttä sekä tarjoamaan kuluttajille valvontatietoja valintojensa tueksi. Tavoitteena on myös lisätä elintarvikevalvonnan tunnettavuutta ja arvostusta. Elintarvikealan yrityksille avautuu pilotissa mahdollisuus kertoa kuluttajille, että heidän toiminnassaan kaikki on hyvällä mallilla.

 Pilottikunnissa tarkastusraportti sijoitetaan pilottikuntien ravintoloiden tai kauppojen sisäänkäynnin läheisyyteen. Tarkastusraportti sisältää neliportaisen asteikon, joka kertoo hymiö-symbolin avulla valvontatuloksesta ja yleisiä arvioita tarkastuksen tuloksista. Lisäksi Evira julkistaa vastaavat tiedot internetissä omilla sivuillaan. Pilottivaiheessa mukana ovat rajatusti osa elintarvikemyymälöistä ja ravintoloista, esimerkiksi pubit eivät kuulu pilottiin.

Pilotissa tarkastuksia tehdään aikaisempaa tiheämmin, mutta tarkastuksen sisältö tarkastuskerroilla kevenisi. Tarkoituksena on samalla yhtenäistää Suomen tarkastuskäytäntöjä lähemmäksi toisiaan.

Pilottiin on ilmoittautunut tähän mennessä Helsinki ja Heinola sekä Jalasjärven ja Ilmajoen kuntien ja Kurikan kaupungin liikelaitoskuntayhtymä. Muualla elintarvikevalvontaa tehdään aikaisempaan tapaan. Lisätietoa pilottiprojektista löytyy Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/evira/esittely/toiminta/valvonta/arviointi_ja_raportit/

Lisätietoa: Ylitarkastaja Anna Huttunen, p. 050 358 0878

Aihealueet: