Elintarvikeviraston toteuttama EU-projekti valmissalaattien laadusta

17.2.2006

<div>Elintarvikevirasto toteutti vuonna 2005 hankkeen kypsiä ja raakoja ainesosia sisältävien valmissalaattien turvallisuudesta osana EU:n yhteen sovitettua virallista ohjelmaa elintarvikkeiden tarkastuksesta.</div>

Hankkeen tarkoituksena oli selvittää valmissalaattien laatua ja Listeria monocytogeneksen esiintymistä eläinperäisiä tuotteita kuten lihaa, kalaa, juustoa tai äyriäisiä sekä raakoja vihanneksia sisältävissä, valmiiksi pakatuissa salaateissa. Kaikista näytteistä tutkittiin myös Escherichia coli, Staphylococcus aureus ja arvioitiin aistinvarainen laatu.

Näytteitä tutkittiin yhteensä 116 kpl. Tutkituista salaateista 30 % oli kaupan ja 70 % teollisuuden pakkaamia. Tutkittaviksi valittujen salaattien tuli olla sellaisia, joita ei ole lämpökäsitelty myyntipakkauksessaan ja jotka vaativat kylmäsäilytyksen. Suurin osa salaateista sisälsi salaattiosana jäävuorisalaattia (58 %) sekä loput rucola -salaattia, kaalia, kiinankaalia, punasalaattia tai useita eri salaattilajeja.

Salaattien aistinvaraisen laatu oli keskimäärin hyvä tai erinomainen hajun sekä ulkonäön suhteen. Maun perusteella suurin osa näytteistä luokiteltiin ryhmiin tyydyttävä tai hyvä. Yksi näyte arvioitiin aistinvaraisesti hylätyksi ja kaksi näytettä ulkonäön suhteen huonoksi tai välttäväksi.

Yhteensä kahdessa näytteessä (1,7 %) S. aureus -pitoisuus oli kohonnut. Pitoisuudet olivat kummassakin tuotteessa melko alhaiset (200 ja 400 pmy/g). Näytteinä olivat feta- ja broilersalaatti. Yhdeksässä näytteessä (7,8 %) E. coli -pitoisuus oli kohonnut. E.coli -löydökset koskivat feta-, katkarapu- ja kebabsalaattia. Yhdessä fetasalaatissa E. coli -pitoisuus oli huomattavan korkea (10 000 pmy/g). Muissa positiivisissa löydöksissä pitoisuudet olivat 20 -290 pmy/g.

L. monocytogenes -bakteeria todettiin vain yhdessä näytteessä, fetasalaatissa. Bakteeripitoisuus oli pieni (5 pmy/g) eikä se ylittänyt lainsäädännön raja-arvoa, joka on sellaisenaan syötäville elintarvikkeille 100 pmy/g. Samassa näytteessä S. aureus sekä E. coli -pitoisuudet olivat kohonneet ja aistinvarainen laatu oli huono. Löydöksen johdosta kyseisen valmistajan tuotantotilat puhdistettiin perusteellisesti ja salaattien myyntiaikaa lyhennettiin. Muista näytteistä L. monocytogenes -bakteeria ei osoitettu.

Tuotteiden säilytyslämpötilat myymälöissä olivat keskimäärin hyviä (keskiarvo 5.4 ºC). Säilytyslämpötila oli yli 10 ºC yhdeksässä näytteessä (7,8 %). Yleisesti voidaan todeta, että tutkittujen valmissalaattien mikrobiologinen ja aistinvarainen laatu oli keskimäärin hyvä tai erinomainen.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Mari Raahenmaa, puh. (09) 393 1533
ylitarkastaja Taina Niskanen, puh. (09) 393 1554

sähköposti: etunimi.sukunimi@elintarvikevirasto.fi

Aihealueet: