Elintarvikkeiden ja elintarvikekontaktimateriaalien takaisinvedot vuonna 2007

2.4.2008

<div>Vuonna 2007 Eviralle ilmoitettiin 44 takaisinvetoa. Viime vuosina takaisinvetojen m&auml;&auml;r&auml; on ollut samaa luokkaa. Mikrobiologisen laadun vuoksi tehtiin vuonna 2007 v&auml;hemm&auml;n takaisinvetoja kuin aikaisemmin, sen sijaan elintarvikekontaktimateriaalien virheiden vuoksi tehtyjen takaisinvetojen m&auml;&auml;r&auml; on lis&auml;&auml;ntynyt aikaisempiin vuosiin verrattuna.</div>

Kahdeksassa tapauksessa takaisinveto koski ravintolisiä (elintarvikkeina myytävät pillerit ja uutteet). Syyt takaisinvetoon vaihtelivat. Eräässä tapauksessa kyse oli lääkkeestä, jota ei saa myydä elintarvikeliikkeistä. Joissakin tapauksissa ravintolisät sisälsivät liikaa vierasaineita, yhdessä tapauksessa ravintolisän ainesosana oli uuselintarviketta, jonka turvallisuutta ei ole varmistettu. Eräät ravintolisät sisälsivät kiellettyä säteilytettyä ainesosaa ja kahden ravintolisäerän takaisinveto perustui terveysvaikutusepäilyihin.

Myös allergisoivien ainesosien vuoksi tehtiin kahdeksan takaisinvetoa. Ilmoittamatta oli jätetty muun muassa sulfiitti juomissa tai pähkinä erilaisissa leipomovalmisteissa. Eräissä tuotteissa allergisoivia aineita koskevat merkinnät olivat virheellisiä.

Neljän maahantuodun paprikaerän ja kahden kotimaisen omenaerän torjunta-ainejäämien määrät ylittivät akuutin toksisen viiteannoksen rajan ja ne poistettiin markkinoilta. Kaksi riisierää sisälsi hyväksymätöntä muuntogeenistä riisiä ja yhden riisin mikrobiologinen laatu oli huono. Mikrobiologisen vaaran vuoksi vedettiin pois markkinoilta myös vihannestölkit, joiden saumauksessa oli havaittu puutteita ja leivät, joiden valmistuksessa epäiltiin käytetyn saastunutta vettä.

Neljä savustinta ja kolme tuotetta, joiden pakkausmateriaalit aiheuttivat terveysvaaran, poistettiin markkinoilta. Savustimissa oli käytetty maaleja, jotka kuumennettaessa hajosivat haitallisiksi orgaanisiksi yhdisteiksi. Eräästä mukierästä liukeni liikaa kadmiumia ja toisesta lyijyä ja erään tuotteen lasipurkin metallikannen muovitiivisteestä siirtyi elintarvikkeeseen ftalaattia.

Lasinsirpaleiden vuoksi vedettiin pois kaksi tuotetta ja metallinpalojen vuoksi yksi tuote. Kuusi lajia ruokakermoja vedettiin pois markkinoilta niiden sisältämän dioksiinin vuoksi.

Kaikista takaisinvedoista kerrotaan tarkemmin Eviran internetsivulla: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tuotevirheet_ja_takaisinvedot/

Elintarvikealan toimijat ilmoittavat takaisinvedoista asiakkaille tavallisimmin lehti-ilmoituksella.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Auli Suojanen
auli.suojanenat-merkki.gifevira.fi, p. 050 386 8434

Aihealueet: