Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä saa hyödyllistä tietoa joulunakin

8.12.2009

<p>Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan viimeinen teemakuukausi pyörähtää käyntiin. Kampanjan aikana pakkaushahmot ovat esitelleet merkintöjään kampanjasivustolla kannustaen kuluttajaa tutustumaan kaikkeen siihen tietoon, mitä pakkaus tarjoaa.</p>

Joulukuun hahmo, ajankohtainen piparkakkupakkaus Karolina, esittelee muun muassa päiväys-, varoitus-, ja alkuperämerkintää.

Parasta ennen
Parasta ennen – merkintä tarkoittaa, että ainakin siihen asti piparkakku säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet kuten ulkonäön, hajun ja maun. Mitä todennäköisimmin piparia voi nauttia vielä kauankin tämän päivämäärän jälkeen. Käyttökelpoisuuden voi todeta omin aistein; haistamalla ja maistamalla.

Varoitusmerkintä allergikoille
Piparipakkauksessa saattaa olla esim. mantelista tai pähkinästä varoittava merkintä, joka tehdään, mikäli on vaarana, että sitä joutuu tuotteeseen tahattomasti. Näin voi käydä esim. jos tuotantolinjalla käsitellään myös mantelia tai pähkinää sisältäviä tuotteita, eikä linjaa ole mahdollista puhdistaa täydellisesti. Ainesosana käytetyt allergeenit puolestaan ilmoitetaan ainesosaluettelossa.

Alkuperä
Alkuperä on tällaisissa monista raaka-aineista koostuvissa elintarvikkeissa kuten piparkakku sama asia kuin valmistusmaa.

Kinkku vai kinkkuvalmiste?
Jouluna kannattaa lukea myös kinkun pakkausmerkintöjä. Tiedätkö mitä tarkoittaa ”harmaasuolattu silavaton juhlakinkku” tai mitä eroa on kinkun ja kinkkuvalmisteen välillä? Mm. näihin kysymyksiin löytyy vastaus Tuoreet kasvot, pakkausmerkinnät valokeilassa -kampanjan internetsivuilta.

Terveystarkastaja auttaa
Jos et saa pakkausmerkinnöistä selvää tai merkinnöissä on virheitä, ota yhteyttä oman kuntasi terveystarkastajaan. Yhteystiedot löytyvät Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/palautetta_elintarvikkeista/

Lisätietoja: ylitarkastaja Tytti Itkonen, p. 050 558 2696

Aihealueet: