Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen näkyvyydessä on parantamisen varaa

28.2.2008

<div>Kuluttajilla oli mahdollisuus marras-joulukuussa 2007 antaa palautetta elintarvikkeiden pakkausmerkint&ouml;jen n&auml;kyvyydest&auml; Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle sek&auml; Etel&auml;- ja L&auml;nsi-Suomen l&auml;&auml;ninhallituksille. T&auml;m&auml; kampanja oli jatkoa aiemmin Suomen Kuluttajaliiton kanssa tehdylle selvitykselle.</div>

Kampanjassa saatu palaute oli melko samansuuntaista aiemman selvityksen kanssa. Tekstin huono erottuvuus taustasta ja liian pieni kirjasinkoko olivat yleisimpiä syitä elintarvikepakkausten pakkausmerkintöjen epäselvyyteen. Kuluttajat kokivat myös tuotteiden alkuperä- ja päiväysmerkinnät epäselviksi tai vaikeasti löydettäviksi.

Tässä kampanjassa selvitettiin myös, missä määrin kuluttajat valittavat epäselvistä merkinnöistä. Harvat olivat antaneet asiasta palautetta, ja silloinkin lähinnä myymälään, tuotteen valmistajalle tai maahantuojalle. Sen sijaan kunnalliseen elintarvikevalvontaviranomaiseen ei juuri ole otettu yhteyttä.

Evira painottaa pakkausmerkintöjen luettavuuden tärkeyttä ja tulee edelleenkin kiinnittämään huomiota merkintöjen selvyyteen ja havaittavuuteen.

Myös EU:ssa merkintöjen havaittavuutta painotetaan parhaillaan meneillään olevan pakkausmerkintälainsäädännön uudistamisen yhteydessä.

Yhteenveto palautteista löytyy Eviran internetsivulta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/pakkausmerkinn__t/

Lisätietoja: ylitarkastaja Tytti Itkonen, p. 020 77 24296

 

Aihealueet: