Elintarvikkeiden vierasaineista päivitettyä tietoa

26.9.2013

<p>Tuorein tieto elintarvikkeiden ja talousveden vierasaineiden lähteistä sekä esiintymisestä elintarvikkeissa ja juomavedessä on päivitetty Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran julkaisuun Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat. Julkaisu on uudistettu yhteistyössä eri tutkimus- ja sektorilaitosten asiantuntijoiden kanssa. Raporttiin on kerätty uusimmat tutkimustulokset, ajankohtainen lainsäädäntö ja viimeisin kansallinen ja kansainvälinen tieto vierasaineiden terveyshaitoista ja riskinarvioinnista.</p>

Raportti sisältää tiedot kaikkiaan noin 40:stä elintarvikkeissa ja talousvedessä esiintyvästä vierasaineesta tai vierasaineryhmästä sekä niiden uusimmista altistus- ja saantilaskelmista. Niitä voi verrata asetettuihin siedettäviin enimmäissaantimääriin. Raportti palvelee ensisijaisesti viranomaisia ja tutkijoita. Kootun tiedon pohjalta myös kuluttajat saavat lisäinformaatiota ostopäätöksiinsä ja ruokavalioonsa liittyviin ratkaisuihin.

Elintarvikkeiden vierasaineiden pitoisuuksia voidaan vähentää sekä viranomaisvalvonnan että yritysten omavalvonnan keinoin. Julkaisusta löytyykin suositus kunkin vierasaineen valvontaan. Uudistettu lainsäädäntö tai tieto lainsäädännön valmistelusta on koottu julkaisuun vierasaineittain.

Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat -julkaisu löytyy Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=361

Lisätietoja:
erikoistutkija Anja Hallikainen, p. 050 386 8433

Aihealueet: