Ennätysmäärä hyvälaatuista siemenperunaa

11.8.2008

<div>Siemenperunaa hyväksyttiin Eviran tarkastuksissa viime tarkastuskaudella ennätysmäärä. Siemenperuna oli myös korkealaatuista. Tämän kesän siemenperunatuotantoa ovat vaivanneet ankarat sääolot.</div>

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran siementarkastusyksikkö Loimaalla sertifioi viime tarkastuskaudella ennätysmäärän siemenperunaa. Viime vuosina hyväksytyt siemenmäärät ovat olleet hienoisessa laskussa ja määrä on vaihdellut 22-23 miljoonan kilon välillä. Nyt tuotanto nousi 26,5 miljoonaan kiloon. Yhtenä syynä poikkeuksellisen suurelle tuotantomäärälle on siemenperunan vientikaupan sujuminen.

Viime keväänä markkinoilla ollut siemenperuna oli myös ulkoiselta laadultaan korkeatasoista. Perunarupea esiintyi poikkeuksellisen vähän. Perunan Y-virus on vaivannut perunantuotantoa kaikkialla Euroopassa muutamana viime vuonna. Kesän 2007 sadossa Y-viruksen esiintyminen väheni alle puoleen edellisen vuoden huippulukemista, mutta edelleen viljelyssä kannattaa kiinnittää huomiota käytettävän siemenperunan laatuun. Tarkastettu siemenperuna on testattu laboratoriossa ja huonot erät on karsittu pois.

Tällä kasvukaudella siemenperunan tuotantoala on laajuudeltaan entisellään, noin 1230 ha. Viisi suosituinta lajiketta ovat suuruusjärjestyksessä Nicola, Asterix, Victoria, varhaisperunalajike Hankkijan Timo sekä tärkkelysteollisuuden käyttämä Saturna.

Pohjanmaalla ovat runsaat sateet vaivanneet perunakasvustoja. Elokuun alussa siemenperunan päätuotantoalueella Pohjois-Pohjanmaalla pakkaset ovat jo puraisseet kasvustoja, joten siellä kasvukausi jää erittäin lyhyeksi eikä huippusatoja ole odotettavissa.

Evira vastaa siemenperunan virallisista tarkastuksista. Tarkastetun siemenperunan tuottaminen on monivaiheinen prosessi, johon kuuluvat eri vaiheina: viljelystarkastus, laboratoriotestit ja varastotarkastus.

Kun siemenperunaerä on läpäissyt koko vuoden kestävät tarkastukset, Eviran siementarkastusyksikkö sertifioi eli antaa markkinointiluvan siemenperunalle. Hyväksytyn ja tarkastetun siemenperunan tunnistaa virallisesta vakuustodistuksesta.

Lisätietoja:
Yksikönjohtaja Hanna Kortemaa, Evira Loimaa, siementarkastusyksikkö, p. 020 77 25340 tai 040 833 2486

Ylitarkastaja Ismo Koskinen, Evira Oulu, siementarkastusyksikkö, p. 040 580 6634


Aihealueet: