Epäiltyä botulismi-tapausta tutkitaan

11.7.2006

<div>Kahdella henkilöllä todettiin viime viikolla todennäköinen botulismi. Tartunnan lähteeksi epäillään lämminsavustettua, tyhjiöpakattua siikaa. Toinen sairastunut henkilö on vielä sairaalahoidossa, mutta toipuminen etenee hyvin.</div>

Botulismi-tapauksen mahdollista yhteyttä lämminsavustetun siian syöntiin selvitetään Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa.  Evira ja paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset tekevät tarkastuskäynnin epäiltyä savukalaa valmistavaan laitokseen, jossa selvitetään epäillyn tuotteen valmistusprosessia kanadalaisesta raaka-aineesta lähtien myymälöihin ja tarjoilupaikkaan asti.

Botulismiepidemian laboratoriotutkimuksista vastaa Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristöhygienian laitoksen Clostridium botulinum –laboratorio. Sairaalahoidossa olevan potilaan verinäytteestä on voitu osoittaa botulinumneurotoksiinia ja toksiinin tyyppiä selvitetään parhaillaan. Lisäksi laboratoriossa tutkitaan kalanäytteitä erityisesti niistä raaka-aine- ja valmistuseristä, joista epäilty tuote on peräisin.


Tietoja botulismi-epäilystä löytyy Eviran internet-sivuilta:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/

             

Lisätietoja:

Elintarviketurvallisuus
yksikön johtaja Kyösti Siponen, Elintarviketurvallisuusvirasto, p. 020 77 24230, 050 3868412. Sähköposti: kyosti.siponenat-merkki.gifevira.fi
elintarvikeylitarkastaja Eija Läikkö, Elintarviketurvallisuusvirasto, p. 020 77 24270, 050 3868419. Sähköposti: eija.laikkoat-merkki.gifevira.fi

Botulismi
epidemiologi Markku Kuusi, KTL, p. (09) 47448935

Clostridium botulinum-tutkimusmenetelmät
tutkija Miia Lindström Helsingin yliopisto/ eläinlääketieteellinen tiedekunta p. 040 520 3627
professori Hannu Korkeala Helsingin yliopisto/ eläinlääketieteellinen tiedekunta p. 0400 701 535

Aihealueet: