Erityistason sikaloiden MRSA-seurannan tulokset selvillä

17.4.2013

<p>Kansallisen erityistason sikaloiden MRSA-tilanne näyttää erinomaiselta maaliskuussa 2013 päättyneen seulonnan perusteella, jossa tutkittiin kaikki 68 tähän ryhmään kuuluvaa sikalaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tekemän seurantatutkimuksen tulosten mukaan yhdestäkään niistä ei todettu MRSA-bakteeria.</p>

Tulokset osoittavat, että MRSA-bakteeria ei todennäköisesti esiinny Suomen siantuotantopyramidin huipulla. Sen vuoksi myös näiltä tiloilta uudiseläimiä hankkivien sikaloiden riski saada MRSA-bakteerin uudistuseläimen mukana on pieni.

MRSA-bakteeria on Suomessa kuitenkin jo todettu useilla muilla siantuotantotiloilla. Sikojen MRSA-tilannetta siantuotantopyramidin alemmalla tasolla selvitettiin teurastamoissa kaksi vuotta aikaisemmin. Tuolloin MRSA todettiin noin viidenneksessä teuraita lähettäneiden tilojen eläimistä. Siat olivat pääasiassa liha- ja yhdistelmäsikaloista.

Suomen etu olisi, että erityistason sikaloiden tilanne saadaan ylläpidettyä hyvänä ja että riskit MRSA-bakteerin leviämiselle näille tiloille pystytään minimoimaan. MRSA-bakteerin voi saada sikalaan eläinten, välineiden ja ihmisten mukana.

Alun perin sairaalabakteerina tunnetuksi tullut MRSA on viime vuosina yleistynyt myös eläimillä. Ihmisten ja eläinten välillä tarttuvien tautien hallitsemiseksi laaditun Suomen zoonoosistrategian päämääränä on pyrkiä estämään eläinten välityksellä ihmisiin siirtyvää mikrobilääkeresistenssiä eli bakteerien lisääntyvää vastustuskykyä antibiooteille ja muille mikrobilääkkeille. Mikrobilääkkeiden käytön eläimille tulee olla maltillista.

Lue lisää:Lisätietoja:
Ylitarkastaja Saija Kalenius, p. 040 554 2238, saija.kalenius at-merkki.gif : 1 kB evira.fi
Tutkija Suvi Nykäsenoja, p. 040 489 3447, suvi.nykasenoja at-merkki.gif : 1 kB evira.fi

Aihealueet: