Etelänjauhiainen vaikeuttaa alkanutta joulutähti-kautta

25.9.2006

<div>Eviran kasvintarkastuksen tiedossa on syyskaudella 24 etelänjauhiaisesiintymää kasvihuoneissa eri puolilla Suomea. Etelänjauhiaisia on havaittu selvästi enemmän ja laajemmalla alueella kuin aiempina vuosina, esimerkiksi vuonna 2005 oli 13 tapausta koko vuotena. Tästä vuodesta näyttää olevan tulossa ennätysvuosi, kun muistetaan että etelänjauhiaisia tavattiin jo keväällä neljällä puutarhalla.</div>

Etelänjauhiaisia on löydetty joulutähdillä viiden eri toimittajan taimista Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Satakunnan, Pirkanmaan, Hämeen, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon alueilla. Niitä löytyy luultavasti lisää, koska osa näytteistä odottaa lajimäärityksen varmistumista. Etelänjauhiaisia on todettu useissa joulutähden lajikkeissa: Cortez red, Cortez White, Cortez Pink, Valentine, White Christmas, Already Red, Infinity, Christmas Spirit, Crazy Christmas, Winter Rose Early, Winter Rose White, Red Elf, Christmas Feelings, Jester Red, Novia ja White Glitter. Saastuneet kasvierät on toimitettu Suomeen Saksasta, Hollannista, Tanskasta, Keniasta ja Portugalista.

Syytä erityisen runsaaseen etelänjauhiaisten esiintymiseen tänä syksynä ei varmuudella tiedetä. Se voi johtua etelänjauhiaisen runsaasta kannasta joko Afrikassa tai jatkokasvatuspaikoissa Keski-Euroopassa. Myös muissa EU-maissa, kuten Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, on raportoitu useita joulutähden etelänjauhiaisesiintymiä, jotka ovat olleet lähtöisin Afrikasta, suurin osa Keniasta.

Etelänjauhiaisen havaitsemista kasvihuoneissa hankaloittaa se, että sitä esiintyy useilla paikoilla yhdessä ansarijauhiaisen kanssa. Viljelijöiden kannattaa tarkkailla omia kasvustojaan, asentaa kelta-ansoja tarkkailun tehostamiseksi ja pitää joulutähdet erillään muista kasveista. Mahdollisista etelänjauhiaishavainnoista tulee ilmoittaa kasvinsuojeluviranomaisille. Ilmoituksen voi tehdä paikalliselle kasvintarkastajalle joko Eviran toimipisteeseen (Helsinki, Kouvola ja Turku) tai TE-keskuksen maaseutuosastolle. Etelänjauhiainen kuuluu hävitettäviin kasvintuhoojiin, joten viranomaiset määräävät torjuntatoimenpiteitä esiintymäpaikoille.

Lisätietoja: Kasvintarkastus / Olli Elfving  (puh 020 77 25048)

Aihealueet: