Etelänjauhiaisia löydetty joulutähtiviljelmiltä

11.9.2008

<div>Eviran ja TE-keskusten tekemissä tarkastuksissa on löydetty etelänjauhiaisia 38 joulutähtiä tuottavalta puutarhalta. Lisäksi etelänjauhiaisia on todettu joulutähdella taimituotannossa sekä markkinavalvonnan ja tuontitarkastusten yhteydessä.</div>

Etelänjauhiaisesiintymiä on tänä vuonna löydetty kolmisen viikkoa edellisvuosia aikaisemmin, mikä viittaa tavanomaista runsaampaan saastuntaan maahantuodussa joulutähden taimiaineistossa. Joulutähden pistokkaita tuodaan jatkokasvatukseen kesästä lähtien.

Etelänjauhiainen on kasvinterveyslain mukainen vaarallinen kasvintuhooja, jota on Suomessa tavattu erityisesti joulutähdillä. Muita isäntäkasveja ovat muun muassa kurkku ja tomaatti sekä monet kasvihuoneessa viljeltävät koristekasvit. Kyseistä tuhoojaa ei saisi esiintyä lainkaan Suomeen tuotavassa taimiaineistossa. Se on noin 1,5 mm mittainen hyönteinen, joka imee ravintoa kasvien lehdistä. Imentävioituksen lisäksi se voi levittää kasviviruksia. Tuhooja ei esiinny Suomessa pysyvästi.

Etelänjauhiaisesiintymien määrä on viime vuosina ollut kasvussa. Vuosina 2006 - 2007 esiintymiä todettiin 50 kumpanakin vuonna, mikä on reilusti enemmän kuin tätä aikaisempina vuosina.

Näyttää siltä, että joulutähden tuotannossa tulee olemaan runsaasti etelänjauhiaistapauksia tänä vuonna. Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat kartoittavat parhaillaan joulutähtiviljelmiä. Viljelmille, joilla etelänjauhiainen todetaan, annetaan torjuntapäätös, jossa määrätään toimenpiteet tuhoojan hävittämiseksi. Tavoitteena on tarkastusten ja torjunnan avulla estää pysyvien esiintymien muodostuminen tuotantopaikoille.

Etelänjauhiainen ei aiheuta haittaa valmiiden joulutähtien ostajille, sillä jauhiaiset torjutaan ennen kuin kasvit myydään kuluttajille.


Lisätietoja:
jaostopäällikkö  Raija Valtonen, Evira, puh. 02077 25040
ylitarkastaja Salla Hannunen, Evira, puh. 02077 25072Aihealueet: