Etelänjauhiaista ja mansikan mustalaikkua todettu taimiaineistossa

20.4.2006

<div>Etelänjauhiaista on huhtikuussa todettu kolmella ryhmäkasviviljelmällä ja mansikan mustalaikku yhdessä Kimberly-lajikkeen taimierässä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun etelänjauhiaista löydetään viljelmiltä kevätkaudella.</div>

Etelänjauhiaista on huhtikuun aikana löydetty kolmelta puutarhalta ryhmäkasvien ja yrttien taimiaineistosta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun etelänjauhiaista löydetään viljelmiltä kevätkaudella. Nyt kasvukauden ollessa aluillaan on vaarana, että etelänjauhiainen pääsee leviämään Suomeen. Aikaisemmin etelänjauhiaista on esiintynyt joulutähden tuotannossa.

Jauhiaistilannetta kannattaa tarkkailla ryhmäkasviviljelmillä. Jos kasvustossa esiintyy jauhiaisia normaalista poikkeavasti, ota yhteyttä paikalliseen Eviran tai TE-keskuksen kasvintarkastajaan. Riskikasveja ovat esimerkiksi petunia, marketta, lumihiutale, olkikukka ja yrttikasvit kuten sitruunaverbena, oregano, laventeli, minttu ja salvia. Etelänjauhiainen on erittäin moni-isäntäinen, joten se voi esiintyä muillakin ryhmäkasveilla. Kelta-ansoja kannattaa asentaa tarkkailua varten.

Etelänjauhiaiset ovat todennäköisesti peräisin israelilaisista ryhmäkasvien ja yrttien taimiaineistoeristä. Myös Saksasta on saattanut tulla etelänjauhiaisen saastuttamia taimiaineistoeriä. Evira selvittää etelänjauhiaisten alkuperää ja järjestää jäljityksiä, jotta esiintymät todettaisiin ja saataisiin torjuttua.

Mansikan mustalaikku on todettu yhdestä Kimberly-taimierästä, jota kasvatettiin taudin testausta varten. Kyseinen mansikantaimierä oli peräisin Puolasta, mutta hollantilaisen toimittajan Suomeen markkinoima. Kimberly-lajike on erittäin altis mustalaikulle, ja viime vuonna mustalaikku todettiin 16 viljelmällä Kimberly-lajikkeen samana vuonna istutetuista hollantilaisista satotaimista. Mansikan mustalaikku on vaikea todeta taimivaiheessa, mikä lisää vaaraa, että tauti leviää pysyvästi mansikkaviljelmille.

Lisätietoja: Evira/Kasvintarkastus, puh. vaihde 02077 2003

Aihealueet: