Etelärannikolta löydettiin talvehtineita koloradonkuoriaisia – ukkosrintamat voivat kuljettaa lisää

10.7.2007

<div>Kesän ensimmäiset koloradonkuoriaiset löytyivät etelärannikolta Uudeltamaalta. Samalta paikalta todettiin koloradonkuoriaisia myös vuonna 2006, joten löytyneet kuoriaiset ovat talvehtineet kyseisellä paikalla. Lisää uusia esiintymiä voi löytyä koko Etelä- ja Itä-Suomen alueilta, koska viime päivinä vallinneet itäkaakkoiset ilmavirtaukset ovat voineet kuljettaa kuoriaisia Venäjän ja Baltian alueilta. </div>

Kasvintarkastaja löysi sipoolaisesta perunakasvustosta koloradonkuoriaisia parhaillaan käynnissä olevien tarkastusten yhteydessä. Esiintymästä löytyi muutaman neliön alalla kaksi aikuista kuoriaista ja niiden ympäriltä munaryhmiä. Munia näissä oli kaikkiaan lähes 400 kpl. Esiintymästä löydetyt kuoriaiset ja munaryhmät hävitettiin ja viljelmällä jatketaan lähiviikkoina esiintymisen tarkkailua.

Suomesta on todettu vuodesta 1998 lähtien kaikkiaan yli 500 kuoriaisesiintymää, jotka on hävitetty. Tehokkaan torjunnan ansiosta kuoriainen on päässyt vain seitsemän kertaa talvehtimaan Suomessa. Aiemmat talvehtineet kuoriaisesiintymät ovat löytyneet Etelä- ja Pohjois-Karjalasta vuosina 2004 ja 2006.

Koloradonkuoriaisia tavataan Suomen lähialueilla Baltiassa ja Venäjällä paikoitellen jopa massoittain eikä niitä siellä järjestelmällisesti hävitetä kuten Suomessa. Suurina joukkoina esiintyessään kuoriaiset lähtevät herkästi etsimään ravintoa uusilta alueilta. Viime päivien itäkaakkoisten ilmavirtauksien ja niissä esiintyneiden ukkosrintamien avulla kuoriaisia on voinut levitä niin Baltian kuin Venäjänkin alueilta erityisesti etelärannikolle sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalaan aina Kainuuseen saakka.

Evira kehottaa kaikkia perunan- ja palstaviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustoja seuraavien viikkojen ajan erityisen huolellisesti, jotta mahdollisesti kulkeutuneet kuoriaiset löytyisivät. Pysyvän kuoriaiskannan muodostumisen estämiseksi viranomainen pitää tärkeänä, että löytyneet esiintymät päästään hävittämään. Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää heti ilmoittaa Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle, joka varmistaa havainnon ja antaa ohjeita jatkotoimenpiteisiin.

Koloradonkuoriainen käyttää ravinnokseen perunanlehtiä, joten runsaasti esiintyessään se alentaa perunasadon määrää. Perunasadon laatuun tai käyttökelpoisuuteen kuoriainen ei vaikuta.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Olli Elfving puh. 020 77 25048
Apulaisjohtaja Raija Valtonen puh. 020 77 25040

Aihealueet: