EUPAREN M –valmisteelle käytön rajoitus pohjavesialueilla ja korvaavien valmisteiden hyväksyminen

22.5.2007

<div>Elintarviketurvallisuusvirasto on 16.5.2007 rajoittanut Euparen M –valmisteen käyttöä pohjavesialueilla. Suomen ympäristökeskuksen tekemän arvion mukaan on ilmeistä, että valmisteen hajoamistuotetta kulkeutuu pohjaveteen sallitun raja-arvon ylittäviä määriä. </div>

Uusi rajoitus on seuraava: ”Torjunta-aine voi kulkeutua maassa, minkä vuoksi sitä ei saa käyttää tärkeillä tai muilla vedenhankintakäyttöön soveltuvilla pohjavesialueilla (pohjavesialueluokat I ja II). Talousveden hankintaan käytettävien kaivojen ja lähteiden ympärille tulee jättää vähintään 30 - 100 metrin levyinen torjunta-aineella käsittelemätön suojavyöhyke. Torjunta-aineen käyttöä karkeilla hietamailla tai sitä karkeammilla maalajeilla tulisi välttää”.

Euparen M -valmisteen käyttö on 23.4.2007 annetun päätöksen mukaisesti kokonaan kielletty seuraavissa kunnissa: Asikkala, Espoo, Evijärvi, Finström, Hollola, Imatra, Jomala, Jyväskylä, Jyväskylän mlk, Jämsä, Jämsänkoski, Kajaani, Kauniainen, Kempele, Kirkkonummi, Korpilahti, Kuhmoinen, Laukaa, Leivonmäki, Luhanka, Masku, Muhos, Muurame, Naantali, Nousiainen, Oulu, Padasjoki, Paltamo, Pedersöre, Puolanka, Raisio, Ruokolahti, Rusko, Siuntio, Sysmä, Toivakka, Turku, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala, Vahto, Vantaa ja Ylikiiminki. Em. kuntien alueella voidaan hedelmäruven torjunnassa käyttää aikaisemmin hyväksyttyjen valmisteiden lisäksi myös Dithane NT-, Scala- ja Signum –valmisteita kasvukausien 2007 ja 2008 aikana.

Evira on poistanut 16.5.2007 ns. toistuvan käytön rajoituksen Baykor- ja Delan WDG -valmisteilta. Näiden valmisteiden käyttö on sallittua peräkkäisinä vuosina samalla kasvulohkolla kaikissa tällä hetkellä hyväksytyissä käyttökohteissa.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Reijo Vanhanen, maataloustuotannon valvontaosasto, p. 020 77 25182

Aihealueet: