Evira ja THL tiedottavat: Listeriabakteeri aiheuttaa vakavaa sairautta riskiryhmiin kuuluville

5.10.2010

<p>Suomessa on tämän vuoden aikana todettu jo 54 listeriabakteerin aiheuttamaa vakavaa sairastumista. Sairastuneista joka viidennen tiedetään kuolleen.</p>

Sairastuneista puolet on yli 70-vuotiaita ja suurimman osan sairastuneista tiedetään kuuluvan tartunnalle altistavaan riskiryhmään. Kolme tapausta liittyy raskaudenaikaiseen tartuntaan. Suomessa todetaan vuosittain 20-50 listeriabakteerin aiheuttamaa tartuntaa.

Tietyt riskiryhmät sairastuvat herkemmin listeriabakteerin aiheuttamaan vaikeaan yleisinfektioon tai aivokalvontulehdukseen. Riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt perussairauden tai siihen liittyvän lääkityksen (esimerkiksi syöpä-, diabetes-, maksa- ja munuaistautipotilaat, kortisonilääkitystä saavat henkilöt) tai ikääntymisen vuoksi. Raskaana olevilla listeria-infektio voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Vastasyntyneet voivat saada tartunnan äidiltään. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu hyvin harvoin vakavasti.

Listerian kannalta riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötäväksi tarkoitetut tuotteet, joilla on useamman viikon myyntiaika. Listeriabakteeria on todettu säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Listeriaa saattaa esiintyä myös tuoreissa kasviksissa, raa'assa lihassa sekä pastöroimattomassa maidossa ja siitä valmistetuissa juustoissa. Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kannattaa välttää näiden elintarvikkeiden syömistä.

Tyhjiö- ja suojakaasupakatut kalatuotteet tulisi säilyttää korkeintaan +3°C. Pakkauksen avaamisen jälkeen tuotteet kannattaa syödä mahdollisimman pian. Elintarvikkeiden kuumennus tuhoaa listeriabakteerin. Elintarvikkeita ei saa käyttää pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Elintarvikkeita valmistavan toimijan velvollisuus on varmistaa elintarvikkeiden turvallisuus myös listerian varalta. Listerian esiintymistä elintarvikkeissa valvotaan tehostetusti. Listeriabakteerin aiheuttamia sairastapauksia ei ole pystytty yhdistämään tiettyyn elintarvikkeeseen, mutta listeriapotilaista ja kalatuotteista on kuitenkin todettu samanlaisia listeriatyyppejä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittävät tilannetta yhteistyössä.

Lisätietoja:
Ruska Rimhanen-Finne
epidemiologieläinlääkäri THL puh. 020 610 8942, 040 480 2855, etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1Kb thl.fi

Taina Niskanen
ylitarkastaja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira puh. 020 77 24318, 050 386 8421, etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1Kb evira.fi

Lisätietoja näytteenotosta ja laboratoriomenetelmistä:
Anja Siitonen
tutkimusprofessori THL puh. 020 610 8245, etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1Kb thl.fi

Leila Rantala
tutkija Elintarviketurvallisuusvirasto Evira puh. 020 77 24454, 040 489 3444, etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1Kb evira.fi

Lisätietoa internetistä:
Listerioosi
Listeria monocytogenes

Aihealueet: