Evira ja THL tiedottavat: Ruokien asianmukainen käsittely ehkäisee listerioosia

21.12.2010

<p>Listeriabakteeria on todettu Suomessa säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Listeria pystyy lisääntymään kylmässä eikä elintarvikkeiden säilyttäminen jääkaappilämpötilassa täysin estä sen lisääntymistä. Elintarvikkeiden listeriariskiä voidaan vähentää hyvällä käsittelyhygienialla.</p>

Listeria elintarvikkeissa
Elintarvikkeiden listeriariskiä voidaan vähentää hyvällä käsittelyhygienialla. Raa’at ja kypsät tuotteet tulee säilyttää ja käsitellä erillään. Tyhjiö- ja suojakaasupakatut kalatuotteet tulisi säilyttää enintään + 3 asteessa (°C:ssa). Pakkauksen avaamisen jälkeen tuotteet kannattaa syödä mahdollisimman pian. Elintarvikkeita ei pidä käyttää pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Valmisruoat ja kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat ruoat tulee kuumentaa kiehuvan kuumaksi ennen syöntiä.

Listerian suhteen riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötäväksi tarkoitetut tuotteet, joilla on useamman viikon myyntiaika. Listeriabakteeria on todettu Suomessa säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Uusimpien kartoitustutkimusten perusteella näiden tuotteiden listeriapitoisuudet ovat kuitenkin pienentyneet ja ylittävät vain harvoin niille sallitun, turvallisena pidetyn rajan. Listeriaa on todettu myös kinkkusuikaleissa, pakastevihanneksissa ja valmisruoissa. Listeriaa saattaa esiintyä myös pastöroimattomassa maidossa ja siitä valmistetuissa juustoissa, kuten tuore- ja homejuustot, sekä mädissä ja raa’assa lihassa. Listeria pystyy lisääntymään kylmässä eikä elintarvikkeiden säilyttäminen jääkaappilämpötilassa täysin estä sen lisääntymistä.

Riskiryhmät voivat saada vakavan taudin listeriabakteerista
Tietyt riskiryhmät sairastuvat herkemmin listeriabakteerin aiheuttamaan vaikeaan yleisinfektioon tai aivokalvontulehdukseen. Heille vakavan sairauden saattaa aiheuttaa myös alhainen listeriapitoisuus. Riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt perussairauden tai siihen liittyvän lääkityksen (esimerkiksi syöpä-, diabetes-, maksa- ja munuaistautipotilaat, kortisonilääkitystä saavat henkilöt) tai ikääntymisen vuoksi. Raskaana olevilla naisilla listeria-infektio voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Vastasyntyneet voivat saada tartunnan äidiltään. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu hyvin harvoin vakavasti.

Suomen listeriatilanne 2010 ja toimenpiteet tartuntojen ehkäisemiseksi
Suomessa on tämän vuoden aikana todettu jo 67 listeriabakteerin aiheuttamaa vakavaa sairastumista. Sairastuneista joka neljännen tiedetään kuolleen. Sairastuneista puolet on yli 70-vuotiaita ja suurimman osan sairastuneista tiedetään kuuluvan tartunnalle altistavaan riskiryhmään. Viisi tapausta liittyy raskaudenaikaiseen infektioon. Suomessa on 2000-luvulla todettu vuosittain noin 20 - 50 listerioositartuntaa.

Listeriabakteerin aiheuttamia sairastapauksia ei ole pystytty yhdistämään tiettyyn elintarvikkeeseen, mutta listeriapotilaista ja kalatuotteista on kuitenkin todettu samanlaisia listeriatyyppejä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL selvittävät tilannetta yhteistyössä. Kuntia on pyydetty valvomaan tehostetusti listerian esiintymistä elintarvikkeissa. Elintarvikkeita valmistavan toimijan velvollisuus on varmistaa, että elintarvikkeet ovat myös listerian osalta turvallisia.

Lisätietoja:
Annika Pihlajasaari ylitarkastaja, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, p. 020 77 24271, 040 351 6884, etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1Kb evira.fi
Markku Kuusi ylilääkäri, THL, p. 020 610 8935, etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1Kb thl.fi
Anja Siitonen tutkimusprofessori, THL, p. 020 610 8245, etunimi.sukunimi at-merkki.gif : 1Kb thl.fi

Lisätietoa internetistä:
Vinkkejä turvallisen herkulliseen jouluun
Listeria monocytogenes
Listerioosi

Aihealueet: