Evira on päivittänyt suosituksen toimenpiteistä Yersinia pseudotuberculosis -bakteerin esiintymisen vähentämiseksi kotimaisissa porkkanoissa

8.6.2009

<p>Suosituksessa on ohjeita porkkanoiden viljelijöille, varastoijille ja kasviksia käsitteleville elintarvikehuoneistoille. Suositeltujen toimenpiteiden tarkoituksena on ehkäistä <em>Yersinia pseudotuberculosiksen</em> lisääntymistä porkkanoissa ja vähentää porkkanoista aiheutuvaa sairastumisriskiä ihmisissä. <br /></p>

Y. pseudotuberkulosis -bakteeri on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita talven yli varastoidun kotimaisen porkkanan välityksellä. Yersinia-bakteeri pystyy lisääntymään kylmässä, joten porkkanoiden pitkä varastointiaika syksystä seuraavaan kevääseen ja jopa alkukesään mahdollistaa Y. pseudotuberculosis -bakteerin lisääntymisen.

Evira muistuttaa, että kotimaista porkkanaa jalostavien elintarvikehuoneistojen tulee seurata Y. pseudotuberkulosis -bakteerin esiintymistä tuotantoympäristössä ottamalla säännöllisesti näytteitä.

Suositus löytyy Eviran internetsivuilta: http://www.palvelu.fi/evi/files/72_653_253.pdf
Lisätietoja:
Ylitarkastaja Taina Niskanen p. 020 77 24318, 050 386 8421, taina.niskanen at-merkki-kapea.gifevira.fi

 

Aihealueet: