Evira selvittää Herbalifen maksatoksisuusepäilyjä

10.1.2008

<div>Euroopan maksatutkijoiden tieteellinen lehti, Journal of Hepatology, julkaisi lokakuussa 2007 (vol. 47, 2007) pääkirjoituksen ja kaksi tutkimusartikkelia, joissa käsiteltiin ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoivan Herbalifen tuotteiden ja maksavaurioiden yhteyttä. Israelissa ja Sveitsissä tehdyissä tutkimuksissa yhteensä 22 potilastapausta arvioitiin ja havaittiin, että maksatoksisuusoireista kärsiviä potilaita yhdisti Herbalife-tuotteiden käyttö.</div>

Suomessa Evira on pyytänyt Herbalifelta yksityiskohtaisia lisätietoja tilanteen arvioimiseksi. Evira tutkii myös Suomen markkinoilla olevia Herbalifen tuotteita.

Ravintolisien turvallinen käyttö

Edellä mainituista tutkimusartikkeleista kävi ilmi, että potilaat olivat käyttäneet pitkään useita Herbalifen tuotteita yhtä aikaa. Lääkärille ei välttämättä heti kerrottu käytetyistä tuotteista. Muutamissa tapauksissa tuotteiden käyttö aloitettiin sairastumisen jälkeen uudelleen lääkärin ohjeista huolimatta.  

Evira kehottaa kuluttajia käyttämään ravintolisiä harkitusti. Kuluttajalla on vastuu omasta terveydestään, lääkärin ja muiden ammattihenkilöiden ohjeiden noudattamisesta sekä pakkausmerkintöjen käyttöohjeiden ja varoitusmerkintöjen noudattamisesta.

Ravintolisien turvallisen käytön ohjeet

  • Noudata aina pakkauksessa olevaa käyttöohjetta.
  • Käytä vain kuureina. Muita kuin vitamiineja, kivennäisaineita tai rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä on turvallisinta käyttää aina kuureina, sillä niiden jatkuvan käytön pitkäaikaisvaikutuksia ei ole yleensä tutkittu. Luontaistuote tai luonnosta peräisin oleva tuote ei tarkoita samaa kuin turvallinen.
  • Vältä useiden ravintolisien päällekkäiskäyttöä.
  • Kerro ravintolisän käytöstä aina lääkärillesi. Erityisesti, jos sinulla on jokin perussairaus, keskustele hoitavan lääkärin kanssa ennen ravintolisän käytön aloittamista. Näin taudinmäärityksessä ja hoidossa osataan ottaa huomioon ravintolisän käyttö sekä mahdolliset lääkkeen ja ravintolisän yhteisvaikutukset.
  • Varmista soveltuvuus lapselle. Ennen kuin annat ravintolisää lapselle, varmista sen soveltuvuus lapselle esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiselta. Lapsi voi reagoida tuotteeseen eri tavalla kuin aikuinen.
  • Ilmoita mahdollisista haittavaikutuksista. Jos saat tai epäilet saaneesi ravintolisästä haittavaikutuksia, ota yhteyttä lääkäriin tai kerro oireistasi apteekin henkilökunnalle. Lääkealan ammattilainen kirjaa oireesi ja lähettää kuvauksen tiedoksi valvontaviranomaiselle. Kerro haittavaikutuksista myös oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaiselle.
  • Älä osta ravintolisiä tuntemattomalta taholta. Ostamalla suomalaisesta kaupasta, luontaistuotekaupasta tai apteekista ravintolisiä, tiedät mihin ottaa yhteyttä, jos et ole tyytyväinen tuotteeseen. Tuntemattomalta taholta internetistä tai postimyynnistä ostaminen voi olla riski.

Ravintolisien valvonta

Ravintolisiä valvotaan kuten muitakin elintarvikkeita. Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimija on vastuussa siitä, että hänen markkinoimansa tuotteet ovat kuluttajille turvallisia ja elintarvikemääräysten mukaisia. Ravintolisien markkinoille saattajien tulee kuitenkin tehdä Eviraan tuotekohtainen ravintolisäilmoitus, jonka avulla saadaan tietoa valvonnan helpottamiseksi ja kohdistamiseksi.

Aiheesta lisää:
Älä usko humpuukia-sivusto:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/markkinointi/ala_usko_humpuukiin/

Journal of Hepatologyn artikkelit:

  • Stickel F 2007. Slimming at all costs: Herbalife® -induced liver injury (Editorial). Journal of Hepatology 47 (2007) 444-446
  • Elinav E, Pinsker G, Safadi R, Pappo O, Bromberg M, Anis E et al. (2007). Journal Of Hepatology 47 (2007) 514-520.
  • Schoepfer AM, Engel A, Fattinger K, Marbet UA, Criblez D, Reichen J et al. (2007) Herbal does not mean innocuous: Ten cases of severe hepatotoxicity associated with dietary supplemements from Herbalife® products. Journal of Hepatology 47 (2007) 521-526


Lisätietoja:

ylitarkastaja Emma Pikkarainen puh. 02077 24291, etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: