Evira selvittää sikainfluenssan esiintymistä Suomessa

18.3.2009

<div>Kuluvan talven aikana on sikatiloilla esiintynyt keskimääräistä enemmän yskää eri puolilla Suomea. Evirassa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että ainakin osalla tiloista kyseessä on sikainfluenssa. Sikainfluenssaa esiintyy yleisesti monissa Euroopan maissa, esim. Tanskassa ja Ruotsissa, mutta Suomessa sitä ei ole aiemmin todettu. Tutkimukset viruksen tarkemmaksi tyypittämiseksi ovat vielä kesken.</div>

Sikainfluenssa on influenssa A -virusten aiheuttama äkillinen hengitystieinfektio, jonka oireina on yskä, kuume, ruokahaluttomuus ja sierainvuoto. Tauti leviää yleensä suoraan siasta toiseen. Taudin itämisaika on 1-3 vuorokautta. Sairastuvuus on sikalassa korkea, mutta kuolleisuus on yleensä hyvin vähäistä. Taudinpurkauksista aiheutuvat taloudelliset menetykset ovat seurausta lähinnä voimakasoireiseen sairastumiseen liittyvästä kasvun hidastumisesta ja mahdollisista jälkitauteihin liittyvistä lisääntyneistä lääkityskustannuksista. Maissa, joissa sikainfluenssaa esiintyy, sikoja rokotetaan influenssaa vastaan.

Influenssa A-viruksia esiintyy sikojen lisäksi mm. ihmisillä, linnuilla ja hevosilla. Influenssakannat ovat kullekin lajille ominaisia eivätkä pääsääntöisesti tartu lajista toiseen. Sikainfluenssa ei myöskään tartu elintarvikkeiden välityksellä.

Sikainfluenssa on Suomessa välittömästi ilmoitettava eläintauti, mutta eläinlääkintöviranomaiset eivät määrää sikainfluenssan torjuntaa koskevista toimenpiteistä tiloilla. Näistä sovitaan eläinten terveydenhuoltojärjestelmän puitteissa.

Lisätietoa:
Tutkimusjohtaja Liisa Sihvonen, Evira (eläintautivirologia), 020 77 24570, 050 553 9226
Erikoistutkija Taina Laine, Evira (sikataudit), p. 020 77 24541
Toiminnanjohtaja Pirjo Kortesniemi, ETT (eläinten terveydenhuolto), p. 040 591 5258

Lisätietoa sikainfluenssasta: 
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/elaintaudit/siat/sikainfluenssa/  


Aihealueet: