Evira suosittelee, ettei egyptiläistä alkuperää olevia sarviapilan siemeniä käytetä

8.7.2011

<p>Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan Tautikeskus ECDC ovat tehneet Ranskan EHEC –epidemiaan liittyvän riskinarvioinnin, jonka johtopäätös on, että Saksan ja Ranskan epidemioiden todennäköinen yhteinen tekijä on egyptiläistä alkuperää olevat sarviapilan siementen idut. Koska eri siemenerien jäljitettävyys Euroopassa vie aikaa, Evira suosittelee, ettei egyptiläistä alkuperää olevia sarviapilan siemeniä tuote-eristä riippumatta käytetä idätykseen tai sellaisenaan elintarvikkeena.</p>

Päivittäistavarakauppa on päättänyt yleisenä varotoimena poistaa keskitetysti markkinoilta egyptiläistä sarviapilaa sisältävät, idätykseen tai sellaisenaan syötäväksi tarkoitetut tuotteet kaikista myymälöistä. Myymälät ottavat vastaan kuluttajien ostopaikkaan palauttamat tuotteet.

Evira kehottaa myös muita mahdollisia maahantuojia poistamaan egyptiläisiä sarviapilan siemeniä sisältävät tuotteet markkinoilta.

Suomessa Ekolo, johon epäilyksenalaisia egyptiläistä alkuperää olevia sarviapilan siemeniä ja siemenseoksia on tullut vähäinen määrä, on ollut asiasta suoraan yhteydessä asiakkaisiinsa kyseisten tuotteiden takaisinsaamiseksi.

Lisää tietoa EHEC –bakteerista: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavat_mikrobit/escherichia_coli/

Lisätietoja:
Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, p. 0400 291 910
Johtaja Susanna Pesonen, p. 040 169 0266

Aihealueet: