Evira suosittelee sikojen ja siipikarjan kanssa työskenteleville pandemiarokotetta - pandeemista influenssaa epäillään yhdessä sikalassa

26.11.2009

<p>Suomessa on tehty päätös tarjota pandeemisen influenssan varalta rokotusta koko väestölle. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että kaikki sikojen ja siipikarjan kanssa työskentelevät henkilöt kuten tuottajat, sika- ja siipikarjatilojen työntekijät ja näillä tiloilla käyvät eläinlääkärit ottaisivat rokotuksen. Rokotuksilla suojataan eläimiä ennaltaehkäisevästi tältä ihmisistä sikoihin ja siipikarjaan tarttuvalta taudilta. Rokotus tulisi ottaa heti, kun se on valtioneuvoston asetuksessa määrätyn järjestyksen mukaisesti omassa kunnassa saatavilla.</p>

Evira tutkii parhaillaan yhdessä THL:n kanssa pandeemisen influenssaviruksen aiheuttamaa tartuntaa sikalassa. Tulokset varmistuvat lähipäivinä. Vastaavanlaisia tartuntoja on todettu yksittäisillä sika- ja siipikarjatiloilla eri maissa viime toukokuusta lähtien. Eniten tautitapauksia on raportoitu Norjasta, jossa tartunta on löydetty useilta kymmeniltä sikatiloilta. Alun perin siat ovat saaneet tartunnan ihmisistä. Sioilla oireet voivat vaihdella oireettomista infektioista voimakkaampiin hengitystiesairauden oireisiin. Tyypillisesti oireena on yskää, sierainvuotoa, ruokahaluttomuutta ja kuumetta. Oireet kestävät joitakin päiviä. Sikojen kuolleisuuden on raportoitu olleen vähäistä.

Toimenpiteet tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi

Evira suosittelee, että noudatetaan elinkeinon omia sääntöjä eläinten siirroista. Jos sikalassa on influenssan oireita, tila voi myydä välitysporsaita kahden viikon ja siitoseläimiä neljän viikon kuluttua oireiden päättymisestä.

Influenssavirus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä, joten sianlihan syöminen on turvallista. Elintarvikelainsäädäntö kieltää sairaiden eläinten teurastamisen, joten myöskään influenssaa sairastavia sikoja ei hyväksytä teurastettavaksi.

Evira suosittelee, että ihmiset, jotka sairastavat influenssaa, välttäisivät kontakteja sikoihin. Jos sairauden aikana on pakko hoitaa sikoja, tulisi sikalaan mentäessä käyttää asianmukaista hengitystiesuojainta ja suojavaatetusta, minkä lisäksi riittävästä käsihygieniasta on huolehdittava.

Influenssa ihmisten ja eläinten tautina

Influenssa on tyypillinen zoonoosi eli sekä ihmisen että usean eläinlajin tauti, joka voi tarttua kumpaankin suuntaan. Influenssa A –viruksia on useita erilaisia. Tartunnat eläimistä ihmisiin ovat kuitenkin olleet hyvin harvinaisia. Sioilla ei ole merkitystä pandemiaviruksen aiheuttaman influenssan leviämisessä ihmisillä.

Sioilla on Suomessa todettu maaliskuussa 2009 tavanomaista sikojen sikainfluenssaa, joka on tyypiltään eri kuin nyt havaittu.

Lisätietoja sikainfluenssasta (Evira)

Elinkeinon antamia ohjeita:
www.sikava.fi

Lisätietoja:
Eläintaudeista
Erikoistutkija Taina Laine, puh. 050 373 6614
Johtaja Taina Aaltonen, puh 040 775 0219
Tutkimusjohtaja Liisa Sihvonen, puh 050 553 9226

Influenssa ihmisellä
Ylilääkäri Markku Kuusi, THL, p. 020 610 8935

 

Aihealueet: