Evira toivoo luonnonvaraisia vesilintuja lintuinfluenssatutkimuksiin

12.2.2013

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira seuraa vuosittain lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa. Tutkimuksiin toivotaan lähetettävän aiempia vuosia enemmän sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja. Linnut lähetetään kokonaisina Eviran Oulun toimipaikkaan.</p>

Erityisesti näytteitä toivotaan saatavan lintujen ruokintapaikoilta, jos niillä havaitaan sairaita tai kuolleita vesilintuja, kuten sinisorsa ja joutsen tai petolintuja, kuten kana- ja varpushaukka. Myös harakoista toivotaan näytteitä.

Näytteiden lähettäminen maksutonta

Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia. Niiden lähettämisestä pitää olla etukäteen yhteydessä Eviran Oulun toimipaikkaan. Näytteen mukana tulee olla lähete, johon on kirjattu näytteen lähettäjän yhteystiedot sekä linnun löytöpaikka ja -aika sekä mahdolliset muut näytteeseen liittyvät havainnot. Kuolleita lintuja käsiteltäessä tulee käyttää suojakäsineitä.

Vesilinnut lintuinfluenssakantojen säilyttäjiä

Evirassa tutkitaan vuosittain noin sata luonnonvaraista lintua lintuinfluenssan varalta. Niistä kuitenkin suuri osa on ollut muita kuin vesilintuja. Vesilinnut ovat tärkeimpiä tutkimuskohteita, koska ne ovat influenssaviruskantojen säilyttäjiä luonnossa.

Säännöllinen lintuinfluenssan seuranta on tärkeää, sillä luonnonvaraisissa linnuissa voi edelleen esiintyä voimakasoireista tautia aiheuttavia niin kutsuttuja korkeapatogeenisia influenssaviruskantoja. Influenssa A -virukset ovat monimuotoinen, erityisesti vesilinnuille ominainen virusryhmä. Valtaosa virusten alatyypeistä on taudinaiheuttamiskyvyltään heikkoja, mutta kahteen alatyyppiin (H5 ja H7) kuuluu myös sellaisia viruksia, jotka voivat aiheuttaa siipikarjassa vakavia lintuinfluenssaepidemioita ja tuottaa suuria taloudellisia tappioita.

Myös siipikarjaa seurataan

Suomessa ei ole koskaan todettu korkeapatogeenista lintuinfluenssaa. Taudin esiintymistä seurataan jatkuvasti luonnonvaraisten lintujen lisäksi myös siipikarjassa. Matalapatogeenisia lintuinfluenssaviruksia on seurantatutkimuksissa todettu luonnonvaraisista linnuista vuosittain. Myös tarhatusta sorsasta on eristetty kerran matalapatogeeninen virus. Siipikarjan suojaaminen luonnonvaraisilta linnuilta on tärkein tapa estää virusten leviäminen siipikarjaan.

Lue lisää:
Näytteiden lähetys ja lähetelomake
Evira.fi > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Näytteenotto- ja lähetysohjeet > Villieläimet

Lintuinfluenssa:
Evira.fi > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Siipikarja > Lintuinfluenssa

Lisätietoja:
Erikoistutkija Minna Nylund, tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikkö p. 040 489 3393
Oulun toimisto p. 029 530 4924 (näytteiden lähettäminen)
Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö, p. 040 489 3348 (lintuinfluenssaseuranta)
Erikoistutkija Anita Huovilainen, eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 544 1981 (lintuinfluenssaseuranta)

Aihealueet: