Evira varoittaa vaarallisiksi epäillyistä vuotavista oliivipurkeista

28.10.2011

<p>Helsingissä todettiin viikko sitten kahden saman perheen jäsenen sairastuneen botulismimyrkytykseen. Myrkytyksen oli aiheuttanut oliivisäilyke, josta on osoitettu botulinumtoksiinia. Kyseiset tuotteet on vedetty pois markkinoilta. Näitä mahdollisesti erittäin vaarallisia tuotteita saattaa olla yhä yksityisten henkilöiden hallussa, eikä niitä pidä syödä.</p>

Takaisinvedettyjä oliivipurkkeja on tutkittu laboratoriossa. Toistaiseksi näistä tutkituista purkeista ei ole todettu botulinumtoksiinia. Takaisinvedon yhteydessä on käynyt ilmi, että joidenkin purkkien kansi ei ole ollut tiiviisti kiinni ja ne ovat vuotaneet. Vuotaneiden purkkien mikrobiologinen laatu ja säilyvyys ovat heikentyneet. On lisäksi syytä epäillä, että nämä purkit voivat sisältää vaarallista botulinumtoksiinia.

Terveysvaaran välttämiseksi Evira on velvoittanut tuotteiden maahantuojaa, Kespro Oy:tä ryhtymään erityisiin toimenpiteisiin jo tehdyn takaisinvedon lisäksi. Kespro jäljittää kyseisiä purkkeja ostaneet asiakkaat oman asiakastietojärjestelmänsä avulla ja on heihin yhteydessä. Kaikkia purkkeja ei ole mahdollista jäljittää tällä tavalla. Evira kehottaa kuluttajia palauttamaan vuotavien purkkien lisäksi kaikki muutkin epäilyttävään erään kuuluvat oliivipurkit tuotteen ostopaikkaan. Purkit voi palauttaa myös avattuina.

Takaisinvedettyjen oliivipurkkien tuotetiedot ja myyntipaikat
Kyseinen oliivisäilyke on valmistettu Italiassa ja sen tuotenimi on ”Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä” (ks. kuva). Oliivit on pakattu lasipurkkeihin ja sisällön määrä on 314 ml. Tuotteiden parasta ennen päiväykset ovat 08/2012 tai 09/2012 ja niiden eränumerot ovat H2510X tai L1810X. Merkinnät voivat olla epäselviä.

Kyseisiä oliivipurkkeja on tuotu Suomeen 900 kpl syksyllä 2010. Niitä on myyty K-ruokakaupoissa KCM Iso Omena (Espoo), KCM Jumbo (Vantaa) ja KSM Eteläkeskus (Rovaniemi). Purkkeja on myyty kaupoista yhteensä noin 160 kpl. Lisäksi tuotteita on ollut myynnissä seuraavissa ravintoloissa: Kolme Seppää (Helsinki), La Famiglia (Helsinki ja Vantaa) ja Rafaello (Helsinki).

gaudiano_oliivit.jpg : 73Kb

Lisätietoja:
Auli Vaarala, Evira, yksikönjohtaja, p. 050 386 8420
Jaana Husu-Kallio, Evira, pääjohtaja, p. 0400 291 910

Aihealueet: