Fortodol-valmisteessa nimesulide-lääkeainetta

25.2.2009

<div>Ruotsissa on vedetty pois markkinoilta Fortodol-valmiste, josta Ruotsin Lääkelaitos on löytänyt nimesulide-lääkeainetta. Sekä Ruotsissa että Norjassa on ollut maksatoksisuustapauksia, joissa epäily on kohdistunut potilaiden käyttämään Fortodol-valmisteeseen. Nimesulide-lääke voi aiheuttaa maksavaurioita. </div>

Fortodol-tuotetta myydään myös Suomessa ravintolisänä. Suomalaisen maahantuojan mukaan kyseistä viallista erää ei ole tuotu Suomeen. Evira on pyytänyt maahantuojalta varmistusta asiassa. Mikäli nimesulide-lääkeainetta sisältävää Fortodol-tuotetta todetaan Suomessa, ne vedetään pois markkinoilta ja asiasta tiedotetaan.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa ravintolisien turvallisen käytön periaatteista:

Ravintolisien turvallisen käytön ohjeet

Noudata aina pakkauksessa olevaa käyttöohjetta.
Käytä vain kuureina. Muita kuin vitamiineja, kivennäisaineita tai rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä on turvallisinta käyttää aina kuureina, sillä niiden jatkuvan käytön pitkäaikaisvaikutuksia ei ole yleensä tutkittu. Luontaistuote tai luonnosta peräisin oleva tuote ei tarkoita samaa kuin turvallinen.
• Vältä useiden ravintolisien päällekkäiskäyttöä.
Kerro ravintolisän käytöstä aina lääkärillesi. Erityisesti, jos sinulla on jokin perussairaus, keskustele hoitavan lääkärin kanssa ennen ravintolisän käytön aloittamista. Näin taudinmäärityksessä ja hoidossa osataan ottaa huomioon ravintolisän käyttö sekä mahdolliset lääkkeen ja ravintolisän yhteisvaikutukset.
• Varmista soveltuvuus lapselle. Ennen kuin annat ravintolisää lapselle, varmista sen soveltuvuus lapselle esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiselta. Lapsi voi reagoida tuotteeseen eri tavalla kuin aikuinen.
• Ilmoita mahdollisista haittavaikutuksista. Jos saat tai epäilet saaneesi ravintolisästä haittavaikutuksia, ota yhteyttä lääkäriin tai kerro oireistasi apteekin henkilökunnalle. Lääkealan ammattilainen kirjaa oireesi ja lähettää kuvauksen tiedoksi valvontaviranomaiselle. Kerro haittavaikutuksista myös oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaiselle.
• Älä osta ravintolisiä tuntemattomalta taholta. Ostamalla suomalaisesta kaupasta, luontaistuotekaupasta tai apteekista ravintolisiä, tiedät mihin ottaa yhteyttä, jos et ole tyytyväinen tuotteeseen. Tuntemattomalta taholta internetistä tai postimyynnistä ostaminen voi olla riski.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Minna-Maija Väänänen p. 02077 24295, 050 434 2203, minna-maija.vaananen at-merkki.gifevira.fi
Ylitarkastaja Sari Sippola p. 02077 24283, 050 386 8430, sari.sippola at-merkki.gifevira.fiAihealueet: