Guarkumin vierasaineita selvitetään

8.8.2007

<div>Intiasta Sveitsin kautta tulleessa guarkumissa on todettu erittäin korkeita pitoisuuksia dioksiinia ja kiellettyä torjunta-ainetta pentakloorifenolia. Käytettävissä olevan tiedon perusteella näistä ei aiheudu välitöntä terveysvaaraa kuluttajille. Koska nämä ovat kuitenkin aineita, joilla tiedetään olevan monia toksisia vaikutuksia, ihmisen ei pitäisi tarpeettomasti altistua näille.</div>

Guarkumi (E 412) on lisäaine, jota käytetään elintarvikkeissa sakeuttamisaineena ja kantaja-aineena useissa elintarvikkeissa, myös kasvi- ja eläinperäisissä luomutuotteissa. Sitä on myös eräissä laihdutustarkoitukseen käytettävissä ravintolisissä.

Noin 80 % EU-markkinoille tulevasta guarkumista tulee Intiasta. Tällä hetkellä dioksiinia on todettu yhden lisäainevalmistajan tuotteessa.  Tällä hetkellä ei ole kokonaiskuvaa siitä, miten laajasta ongelmasta on kysymys. Kontaminaation syytä selvitetään Intiassa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on selvittänyt guarkumin maahantuontia ja tiedottanut asiasta toimijoita, jotka parhaillaan selvittävät asiaa omien tuotteidensa osalta. Virasto on myös pyytänyt Tullia valvomaan kaikkia Intiasta tulevia guarkumivalmisteita.  Evira kartoittaa markkinoilla olevaa intialaista alkuperää olevaa guarkumia.

Evira tiedottaa mahdollisista takaisinvedoista välittömästi ja omista tutkimustuloksistaan niiden valmistuttua.

Lisää tietoa lisäaineista Eviran internetsivuilla: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/lisaaineet/

Lisätietoja
ylitarkastaja Taina Rautio p. 050 492 1998
yksikönjohtaja Auli Suojanen p. 020 77 24280

Aihealueet: