Guarkumista löydetty dioksiinia Suomessa

22.8.2007

<div>Valio on löytänyt omavalvontatutkimuksissaan dioksiinia ruokakerma-tuotteistaan. Yritys on ryhtynyt vetämään tuotteita markkinoilta. Alustavan arvion mukaan kermoista saatava dioksiinin määrä on keskimäärin vähäinen, koska ruokakerman käyttömäärät ovat pieniä eikä käyttö yleensä ole päivittäistä. Evira tarkistaa Valion tekemiä saantilaskelmia ja riskinarvioita.</div>

Evira on ottanut näytteitä teollisuuden käyttämästä guarkumista ja eräistä guarkumivalmisteista. Näytteet ovat tutkittavina Kansanterveyslaitoksella. Tutkimukset valmistunevat viikolla 35.

Elintarviketurvallisuusvirasto on selvittänyt intialaisen guarkumin maahantuontia ja tiedottanut asiasta toimijoita, jotka ovat selvittäneet asiaa omien tuotteidensa osalta. Virasto on myös pyytänyt Tullia valvomaan kaikkia Intiasta tulevia guarkumivalmisteita.

Ongelma on maailmanlaajuinen. Saastunut guarkumi on peräisin Intiasta. Euroopan unioni on pyytänyt Intian viranomaisia selvittämään saastumislähdettä. Vastausta ei ole vielä saatu. Noin 80% guarkumista on peräisin Intiasta.

Guarkumi (E 412) on lisäaine, jota käytetään elintarvikkeissa sakeuttamisaineena ja kantaja-aineena useissa elintarvikkeissa, myös kasvi- ja eläinperäisissä luomutuotteissa. Sitä on myös eräissä laihdutustarkoitukseen käytettävissä ravintolisissä. Sakeuttamisaineena käytetty guarkumi ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä joko omalla nimellään tai lisäainenumerolla E412.

Lisätietoja
ylitarkastaja Taina Rautio p. 020 77 24289
yksikönjohtaja Auli Suojanen p. 020 77 24280

 

Aihealueet: