Gumborotauti todettu munintakanojen poikasissa

30.4.2014

<p>Gumborotautia on todettu yhdessä varsinaissuomalaisessa kanalassa. Kyseiseltä tilalta on tutkittu näytteitä lintujen lisääntyneen kuolleisuuden takia. Tartunta vahvistettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehdyissä tutkimuksissa. Eviraan on odotettavissa lisää näytteitä tartunnan mahdollisesta esiintymisestä muilla siipikarjatiloilla.</p>

Suomessa on todettu oireetonta Gumborotautia jo vuodesta 1978 lähtien. Oireellista Gumborotautia on todettu vain keväällä 1993, jolloin se aiheutti suurta kuolleisuutta broilereille ja kananpojille. Tautia vastaan voidaan rokottaa.

Taudin itämisaika on 2-3 vuorokautta. Kliinisessä Gumborotaudissa kuolleisuus nousee nopeasti ja huippu kestää 3-5 vuorokautta. Kuolleisuus vaihtelee lievästä voimakkaasti kohonneeseen ja voi olla jopa 50 prosenttia. Tauti puhkeaa yleensä 3-6 viikon iässä. Poikaset kyhjöttävät pörröisinä paikallaan. Pehku kastuu, koska poikasilla on usein valkoinen, vetinen ripuli. Poikaset voivat nokkia peräpäätään.

Oireeton Gumborotauti altistaa poikaset muille taudeille, kuten kokkidioosille, Marekin taudille, tarttuvalle maksatulehdukselle (IBH) ja toissijaisille bakteeritartunnoille.

Jos epäilee linnuissaan Gumboro-tautia tai muuta tarttuvaa eläintautia, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Siipikarjan kasvattajalla on velvollisuus ilmoittaa kunnaneläinlääkärille myös, jos hän havaitsee tilan linnuissa kuolleisuuden nousua, kasvun hidastumista, rehun ja veden kulutuksen pienenemistä, muninnan laskua tai keskushermosto-oireita. Nämä oireet voivat viitata myös helposti leviäviin siipikarjatauteihin, kuten lintuinfluenssaan tai Newcastlen tautiin. Gumborotauti ei tartu ihmiseen.

Ilmitulleiden Gumboro-tautitapausten johdosta suositellaan, että kanoja ei siirretä tilojen välillä, kunnes taudin levinneisyys on selvinnyt.

Lue lisää Gumborotaudista

Lisätietoja:
erikoistutkija, jaostopäällikkö Christine Ek-Kommonen, p. 050 5143926
erikoistutkija Laila Rossow, p. 050 544 1953

Aihealueet: