Hanhissa todettu lintuinfluenssaviruksen vasta-aineita<br> - alustavien tutkimusten mukaan linnuissa ei ole tarttuvaa lintuinfluenssavirusta

30.10.2006

<div>Keski-Suomessa sijaitsevalla siipikarjatilalla todettiin lintuinfluenssaviruksen vasta-aineita hanhissa perjantaina 27.10.2006. Hanhissa ei ole havaittu mitään sairauteen viittaavia oireita. Tänään 30.10.2006 valmistuneissa alustavissa tutkimuksissa hanhilla ei todettu tautia aiheuttavaa eikä luonnonlinnuissa oireettomana esiintyvää lintuinfluenssavirustyyppiä. Lopulliset tutkimustulokset varmistuvat kolmen viikon kuluessa. Tuloksista tiedotetaan heti niiden valmistuttua.</div>

Löydös tuli esille osana valtakunnallista seurantatutkimusta. Näiden tutkimusten yhteydessä näytteistä todettiin myös Newcastlen taudin vasta-aineita. Newcastlen taudin tutkimustulokset valmistuvat myös kolmen viikon kuluessa. Molempien tautien vasta-ainelöydösten johdosta tilalle on annettu rajoittavat määräykset.

Virusten vasta-aineiden löytyminen osoittaa valvonnan toimivuuden osana kansallista eläintautivalvontaa. Lintuinfluenssaviruksen vasta-aineiden löytyminen johtuu todennäköisesti siitä, että tilan eläimet ovat olleet yhteydessä luonnonlintuihin, joissa ollut virus on nostanut hanhien vasta-aineita. Kyseessä on todennäköisimmin ollut matalapatogeeninen eli tautia aiheuttamaton virus.

Niin sanottuja matalapatogeenisia lintuinfluenssaviruksia eli viruksia, jotka eivät aiheuta tautia linnuissa tai ihmisissä, on todettu eri Euroopan maissa hyvin runsaasti. Suomessa niitä on kuitenkin toistaiseksi todettu vain luonnonlinnuissa lokeista vuonna 2005.  Korkeapatogeenisiä lintuinfluenssavirustyyppejä ei ole Suomessa todettu. EU:n alueella niitä sen sijaan on todettu 14 jäsenvaltiossa. Jotkin korkeapatogeeniset virustyypit voivat tarttua ihmiseen, mutta tartunta on erittäin harvinainen.                                                      

Newcastlen tauti on siipikarjan virustauti, jonka on poikkeustilanteissa todettu aiheuttavan ihmisen silmätulehduksia. Muuten sillä ei ole yhteyttä ihmisen terveyteen.

Lisätietoja:

Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, Evira, puh. 02077 24000 ja 0400 291910
Virologian tutkimusyksikön johtaja Liisa Sihvonen, Evira, puh. 02077 24570 ja 050 5539226
Eläinten terveys- ja hyvinvointi -yksikön johtaja Riitta Maijala, Evira, puh. 02077 24210 ja 040 5722897

Aihealueet: