Harmaa siemenkauppa edelleen Eviran syynissä

2.7.2013

<p>Siemenkauppaa valvovat viranomaiset tekivät 199 valvontatarkastusta vuonna 2012. Niiden perusteella Evira antoi 25 markkinointikieltoa ja 9 kirjallista huomautusta siemenkauppalain rikkomuksista.</p>

Huomautukset annettiin pääasiassa viljelijöille sertifioimattoman eli harmaan siemenen lehti-ilmoittelusta ja internetmainonnasta. Markkinointikiellot annettiin sertifioimattoman siemenperunan torimyynnistä sekä tarkastamattoman siemenen myynnistä lehdissä ja internetissä. Lisäksi markkinointikieltoon asetettiin punajuuren ja kesäkurpitsan siemeneriä, jotka eivät täyttäneet itävyysvaatimusta.

Pelto ja puutarhakasvien kylvösiemeneksi saa Suomessa markkinoida vain sertifioitua eli virallisesti tarkastettua siementä. Myös maatilojen välisessä kaupassa on siementavaran oltava sertifioitua. Siemenkauppalain säädökset koskevat tavanomaisen tuotannon lisäksi myös luomutuotantoa.

Siemenkauppaa valvovat Eviran omat tarkastajat ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset eri puolilla Suomea.

Evira hyväksyy siemenpakkaamot

Vain Eviran hyväksymä siemenpakkaamo saa pakata sertifioitua kylvösiementä. Hyväksyttyjä siemenpakkaamoita on 166 kappaletta. Evira on julkaissut hyväksyttyjen pakkaamoiden luettelon internetsivuillaan.

Pakkauslupa myönnetään enintään viideksi vuodeksi Eviran tekemän katselmuksen perusteella. Lisäksi henkilökunnan pitää läpäistä kirjallinen ammattitaitokoe. Evira myönsi 95 lupaa siemenpakkaamoille vuonna 2012.

Lisää Eviran sivuilla
Siementen markkinavalvonta:
Evira.fi > Kasvit > Myynti ja markkinointi > Siemenet > Markkinavalvonta

Luettelo hyväksytyistä siemenpakkaamoista:
Evira.fi > Kasvit > Myynti ja markkinointi > Siemenet > Pakkaamotoiminta

Lisätietoja
ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto, p. 040 833 2482

Aihealueet: