Helsingissä kaksi henkilöä sairastunut botulismiin – oliivisäilyke vedetään pois markkinoilta

21.10.2011

<p>Helsingissä on todettu kahden saman perheen jäsenen sairastuneen botulismimyrkytykseen. Molemmat henkilöt olivat ennen sairastumistaan nauttineet oliivisäilykettä, josta on osoitettu botulinumtoksiinia.</p>

Laboratoriotutkimuksissa on varmistunut, että säilyketölkistä, josta potilaat olivat syöneet oliiveja, todettiin botulinumtoksiinia. Kyseinen oliivisäilyke on italialaista alkuperää, tuotenimi on Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä (ks. kuva) , parasta ennen 09/2012 ja maahantuoja on Kespro Oy. Oliivit on pakattu lasipurkkeihin, sisällön määrä 314 ml. Kyseinen 900 purkin erä on tuotu maahan jo syyskuussa 2010, eikä viranomaisten tietoon ole tullut muita sairastumisia. Tuotteet on vedetty pois myynnistä. Kyseisiä tuotteita on myyty K-ruokakaupoissa KCM Iso Omena (Espoo), KCM Jumbo (Vantaa) ja KSM Eteläkeskus (Rovaniemi). Lisäksi tuotteita on myyty muutamaan ravintolaan. Jos kuluttajilla on kotonaan kyseisiä tuotteita, ne pyydetään palauttamaan ostopaikkaan. Jos kyseistä tuotetta nauttineilla henkilöillä esiintyy botulismille tyypillisiä oireita, tulee hakeutua välittömästi hoitoon ja kertoa hoitavalle lääkärille epäilystä.

gaudiano_oliivit.jpg : 73Kb

Botulismi ja sen oireet

Botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys, jossa bakteerin elintarvikkeessa muodostama toksiini aiheuttaa sairastumisen. Taudin itämisaika on tavallisesti 12–36 tuntia, mutta se voi vaihdella 2 tunnista 14 vuorokauteen. Alkuoireina voi olla ruuansulatuskanavan oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia, ilman kuumetta. Sen jälkeen kehittyvät tyypilliset neurologiset oireet (puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt), jotka johtuvat kasvojen alueen lihasten halvaantumisesta. Lihasheikkous etenee kaulan, pallean ja raajojen alueelle, jolloin mm. kävely vaikeutuu. Hengityksen lamaantuminen voi johtaa kuolemaan. Suurin osa sairastuneista toipuu, jos tautiepäily syntyy varhain ja hoito aloitetaan ajoissa. Hoitona käytetään antitoksiinia, joka sisältää vasta-aineita hermomyrkylle. Tämän lisäksi voidaan tarvita hengityskonehoitoa.

Botulismi Suomessa

Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia, viimeksi sitä on todettu vuonna 2006 kahdella savusiikaa syöneellä henkilöllä. Yleisimpiä riskielintarvikkeita ovat olleet virheellisesti säilytetyt kalatuotteet ja huonosti kuumentamalla valmistetut kotitekoiset säilykkeet.

Lisätietoa:


Lisätietoa:
Katri Jalava, THL, eläinlääkäri, p. 020 610 8557 (botulismitapaukset Suomessa ja niihin liittyvät toimenpideohjeet)

Leena Oivanen, Evira, ylitarkastaja, p. 040 354 7813 ja Raija Törmä-Oksanen, Evira, ylitarkastaja, p. 020 77 24 245 (elintarvikkeiden jäljittäminen ja takaisinveto)

Antti Pönkä, ympäristöterveyspäällikkö, p. 09 310 32 010, Helsingin kaupungin ympäristökeskus (elintarvikenäytteiden otto ja jäljittäminen)
Hannele Kotilainen, epidemiologi, p. 09 310 51 217, Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta

Miia Lindström, professori, Helsingin yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta, elintarvikehygienian- ja ympäristöterveyden osasto, p. 040 520 3627 (elintarvikkeiden ja potilasnäytteiden botulismitutkimukset)

Aihealueet: