Hevosinfluenssavirus on tyypitetty

5.4.2007

<div>Eviraan huhtikuun 2. päivänä tuoduista hevosen hengitystienäytteistä todettu influenssa A –virus on tyypitetty tehdyissä jatkotutkimuksissa hevosinfluenssa A2 (H3N8) –virukseksi ja on ns. amerikkalaista tyyppiä. Tulos vahvistui tänään Evirassa tehdyissä tutkimuksissa.</div>

Hevosinfluessavirukset jakautuvat A1- ja A2-alatyyppeihin. Viime vuosina A1-alatyypin aiheuttamia epidemioita ei ole todettu maailmalla. Sen sijaan A2-viruksen aiheuttamia hevosinfluenssaepidemioita on raportoitu mm. Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Näistä on todettu amerikkalaisen linjan virustyyppi. Iso-Britanniasta on vuonna 2005 eristetty lisäksi yhdestä tautipurkauksesta ns. eurooppalainen virustyyppi.

Yleensä tautipurkauksia on esiintynyt rokottamattomilla hevosilla. Joissakin tapauksissa hevosinfluenssaa on ollut myös rokotetuilla hevosilla, mutta yleensä oireet ovat olleet lieviä. On tärkeää, että hevoset rokotetaan. Kaikki Suomessa markkinoilla olevat hevosinfluenssarokotteet sisältävät A2-viruksen antigeeneja.

Hevosten rokottamisella estetään hevosinfluenssan leviämistä. Paras suoja saadaan rokottamalla koko hevospopulaatio (esim. koko talli). Rokotteiden antama suoja hevosinfluenssaa vastaan on kuitenkin lyhytaikainen, joten riittävän suojan ylläpitämiseksi hevoset olisi rokotettava säännöllisesti ja epidemiatilanteessa jopa kolmen kuukauden välein. On myös muistettava, että rokotettukin hevonen voi levittää tartuntaa, vaikka ei itse sairastu.

Hevosinfluenssa ei tartu ihmiseen.

Lisätietoja:
Tutkimusyksikön johtaja, professori Liisa Sihvonen puh. 050 553 9226
Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Miia Jakava-Viljanen, puh. 050 351 0308

Aihealueet: