Hukkakauran kitkentä on aloitettava ajoissa

4.7.2006

<div>Hukkakaura tulee röyhylle normaaleina kasvukausina Etelä- ja Länsi-Suomessa heinäkuun puolenvälin paikkeilla ja jopa aikaisemminkin ensin kylvetyillä lohkoilla. Ensimmäisten yksilöiden löytyminen on parasta ja halvinta torjuntaa. Jos torjunta on aiottu hoitaa pelkästään kitkennällä, on lohkoja kierrettävä vähintään kaksi, mieluummin kolme kertaa noin viikon välein. </div>

Hukkakauraröyhyt on poistettava kiireesti

Kun hukkakaura on tullut röyhylle, pellolle on kiire. Vuonna 2005 tehdyssä kokeessa osoitettiin, että jo kolmen viikon kuluttua röyhylletulosta ensimmäiset siemenet olivat itämiskykyisiä. Jos hukkakauran annetaan tuleentua, osa siemenistä varisee peltoon jo paljon ennen sadonkorjuuta. Siksi lohkot on syytä kiertää huolellisesti esim. ajouria hyväksikäyttäen ja poistaa kaikki hukkakauraröyhyt huolellisesti. Hukkakauran havaitsee parhaiten vastavaloon.

Hukkakauran kitkentä ja hävitys

Hukkakaura nyhdetään maasta juurineen, koko kasvi laitetaan varovasti ehjään säkkiin, viedään pois pellolta ja tuhotaan esim. polttamalla. Säkkejä ei saa jättää lojumaan pientareille, vaan ne on ehdottomasti hävitettävä.

Kemiallinen torjunta

Jos torjunta on tehty kemiallisesti, viljoilla viimeistään 1-solmuasteella, kannattaa lohkojen tarkistuskitkennät aloittaa viimeistään viikolla 29. Suorakylvetyillä lohkoilla hukkakauran on todettu taimettuvan pidemmän ajan kuluessa.   Aina on mahdollista, että pellolle on jäänyt ruiskutusraitoja tai hukkakauraa on taimettunut sääoloista riippuen myös torjuntaruiskutuksen jälkeen.

Pellolle jäävät yksilöt varistavat siemenensä ja hyväkin torjuntatulos muualla lohkolla valuu hukkaan. Rehevä hukkakaurayksilö tuottaa helposti yli 100 siementä.

Hukkakauran tunnistaminen

Hukkakaura kannattaa opetella myös tunnistamaan. Toisinaan viljellyllä kauralla esiintyy niin sanottuja fatuoideja, jotka erehdyttävästi muistuttavat hukkakauraa. Jos et ole varma, onko kyseessä hukkakaura, niin lähetä koko kasvi Eviran siementarkastus- ja luomuvalvontayksikköön Loimaalle tunnistettavaksi (PL 111,  32201 Loimaa). Tunnistus on ilmainen ja siitä saa todistuksen.

Lisätietoja hukkakauran tunnistamisesta saat Eviran internet-sivulta osoitteesta:

http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/siemenet/hukkakaura/havaitseminen_ja_tunnistaminen/


Lisätietoja:

Jari Poikulainen  puh. 020 77 25325, 040 719 1075
Ritva Vallivaara-Pasto puh. 020 77 25320, 040 833 2482

Siementarkastus- ja luomuvalvontayksikkö, Loimaa

 

 

 

 

 

 

Aihealueet: