Hukkakauran siemenet alkavat varista elokuun alussa

3.8.2006

<div>Tuleentunut hukkakaura alkaa Etelä-Suomessa varistaa siemeniään maahan tällä viikolla. Rehevä hukkakaurayksilö tuottaa helposti yli 100 siementä. Kemiallinen torjunta ei enää tehoakaan tässä vaiheessa, vaan kasvustot voi torjua vain kitkemällä tai niittämällä ja polttamalla.</div>

Hukkakaura leviää nopeasti lohkolta toiselle, ellei torjuntaan suhtauduta alusta alkaen vakavasti. Parasta on tarkastaa viljelykset vuosittain. Ennakoiva torjunta on tärkeää. Heti ensimmäisten yksilöiden löytäminen ja tuhoaminen on tehokasta ja samalla myös halvinta.

Hukkakauraa kitkiessä kasvi nyhdetään maasta juurineen, koko kasvi laitetaan varovasti ehjään säkkiin, viedään pois pellolta ja tuhotaan esimerkiksi polttamalla.

Eviran tarkastajat tekevät hukkakauratarkastuksia Pohjanmaalla Seinäjoen ympäristössä koko tämän viikon ajan. Lisäksi hukkakauran tunnistamista opastetaan Farmari-maatalousnäyttelyssä 3.–6. elokuuta. Eviran asiantuntijat esittelevät hukkakauran erottamista tavallisesta kaurasta Luonnonvarat-osastolla (osasto 50), jossa esillä on molemmat kasvit sisältävä vitriini.

Hukkakaura on helposti leviävä rikkakasvi. Suomen viljellystä peltopinta-alasta oli vuonna 2005 hukkakauran saastuttamaa jo 13 prosenttia. Taloudellisia tappioita se aiheuttaa myös siemenviljelysten hylkäämisinä, sillä sertifioidussa siemenessä ei hukkakauraa sallita lainkaan. Kasvin löytäjällä on Suomessa ilmoitusvelvollisuus viranomaiselle.

Havaitun yksilön tunnistaa hukkakauraksi yleensä röyhyn ulkonäön perusteella. Hukkakauran röyhy on hyvin laaja, pitkä ja hentohaarainen poiketen siten selvästi kaikkien kauralajikkeittemme röyhystä. Joka tähkylästä esiin työntyvät voimakkaat vihneet antavat röyhylle "piikkisen" ulkonäön. Pitkistä haaroista johtuen alkaa röyhy nopeasti tuleentumisen edistyessä roikkua.

Toisinaan viljellyllä kauralla esiintyy niin sanottuja fatuoideja, jotka erehdyttävästi muistuttavat hukkakauraa. Jos ei ole varma, onko kyseessä hukkakaura, niin koko kasvin voi lähettää Eviran siementarkastus- ja luomuvalvontayksikköön Loimaalle tunnistettavaksi (PL 111, 32201 Loimaa). Tunnistus on ilmainen ja siitä saa todistuksen.

Lisätietoja hukkakauran tunnistamisesta myös Eviran verkkosivuilta:

Hukkakaura

Lisätietoja:

Vanhempi tarkastaja Jari Poikulainen, Evira, puh. 040 719 1075 (Paikalla Farmarissa torstaina 3.8.)
Ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto, Evira, puh. 040 833 2482 (Paikalla Farmarissa lauantaina 5.8.)

 

Aihealueet: