Hukkakauran tarkkailu ja kitkentä on ajankohtaista

5.7.2010

<p>Hukkakaura tulee tavallisesti röyhylle Etelä- ja Länsi-Suomessa heinäkuun alkupuoliskolla. Ensimmäisten yksilöiden löytyminen on parasta ja halvinta ennakoivaa torjuntaa. Lohkot on tarkistettava, vaikka torjunta olisi tehty kemiallisesti.</p>

Kemiallisen torjunnan onnistuminen tarkistettava heinäkuun puolivälistä alkaen
Kemiallinen torjunta varmistetaan aina kasvuston tarkastuksella. Lohkojen tarkistuskitkennät tulee aloittaa viimeistään viikolla 28 ja niitä jatketaan sadonkorjuuseen asti. Hukkakauraa saattaa taimettua koko kesän ajan.

Suorakylvetyillä lohkoilla hukkakauran on todettu taimettuvan pitkän ajan kuluessa. Aina on myös mahdollista, että hukkakaura pääsee itämään pellolle jääneissä ruiskutusraidoissa.

Paikoitellen tulleiden rankkojen sadekuurojen vuoksi lohkoja on jouduttu kylvämään uudelleen aivan toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Tällaisten lohkojen tarkkailua voi siirtää myöhemmäksi, mutta sitä ei kuitenkaan saa jättää tekemättä.

Hukkakauran kitkennässä ei saa viivytellä
Kun hukkakaura on tullut röyhylle, pellolle on kiire, sillä jo kahden viikon kuluttua röyhylle tulosta ensimmäiset siemenet ovat itämiskykyisiä. Jos hukkakauran annetaan tuleentua, osa siemenistä varisee peltoon jo paljon ennen sadonkorjuuta. Rehevä yksiö voi tuottaa helposti satoja siemeniä.

Lohkot kierretään huolellisesti ajouria hyväksikäyttäen. Hukkakauran havaitsee parhaiten vastavaloon ja tarkkailussa kannattaa käyttää apuna kiikaria. Kitkentä tulee tehdä tarkoin ja kaikki hukkakaurayksilöt on poistettava. Hukkakaura nyhdetään maasta juurineen ja koko kasvi laitetaan varovasti ehjään säkkiin. Säkit viedään pois pellolta ja tuhotaan esimerkiksi polttamalla. Säkkejä ei saa jättää pientareille, vaan ne on ehdottomasti hävitettävä.

Hukkakauran tunnistaminen
Hukkakaura kannattaa opetella tunnistamaan. Toisinaan viljellyllä kauralla esiintyy niin sanottuja fatuoideja yksilöitä, jotka erehdyttävästi muistuttavat hukkakauraa. Jos epäilet, onko kysymyksessä tavallinen kaura vai hukkakaura, lähetä kasvi Eviran siementarkastusyksikköön Loimaalle tunnistettavaksi (PL 111, 32201 Loimaa). Tunnistus on maksuton ja siitä saa todistuksen.

Lisätietoa hukkakauran tunnistamisesta
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/viljely_ja_tuotanto/hukkakaura/tuntomerkit/

Lisätietoja:
Tarkastaja Jari Poikulainen, Evira, p. 020 772 5325, 040 719 1075
Tarkastaja Juha Rantamäki, Evira, p. 02077 25324, 040 551 8412
sähköposti etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: