Hukkakauran tarkkailu ja kitkentä on ajankohtaista

30.6.2008

<div>Hukkakaura tulee röyhylle heinäkuun alkupuolella Etelä- ja Länsi-Suomessa. Ensimmäisten yksilöiden löytyminen on parasta ja halvinta ennakoivaa torjuntaa. Lohkot on tarkistettava, vaikka torjunta olisi tehty kemiallisesti. Siten varmistetaan torjunnan onnistuminen varsinkin, kun kasvukauden alkupuoli on ollut poikkeuksellisen kuiva.</div>

Hukkakauran kitkennässä ei saa viivytellä

Kun hukkakaura on tullut röyhylle, pellolle on kiire. Vuosina 2005 - 2006 tehdyssä kokeessa otettiin hukkakauran röyhyistä siemeniä viikon välein röyhylletulon jälkeen ja siemenet idätettiin. Jo kahden viikon kuluttua röyhylletulosta ensimmäiset siemenet olivat itämiskykyisiä. Jos hukkakauran annetaan tuleentua, osa siemenistä varisee peltoon paljon ennen sadonkorjuuta. Siksi lohkot on kierrettävä esimerkiksi ajouria hyväksikäyttäen ja poistettava huolellisesti kaikki hukkakauraröyhyt. Hukkakauran havaitsee parhaiten vastavaloon.

Hukkakauran kitkentä ja hävitys

Hukkakaura nyhdetään maasta juurineen ja koko kasvi laitetaan varovasti ehjään säkkiin. Säkki viedään pois pellolta ja tuhotaan esimerkiksi polttamalla. Säkkejä ei saa jättää pientareille, vaan ne on ehdottomasti hävitettävä.

Kemiallinen torjunta

Jos torjunta on tehty kemiallisesti, viljoilla viimeistään 1-solmuasteella, kannattaa lohkojen tarkistuskitkennät aloittaa viimeistään viikolla 28. Suorakylvetyillä lohkoilla hukkakauran on todettu taimettuvan pidemmän ajan kuluessa. Koska kasvukauden alkupuoli on ollut paikoitellen poikkeuksellisen vähäsateinen, on hukkakauraa saattanut taimettua vasta torjunnan jälkeen, mikä voi yllättää viljelijän pahastikin. Aina on myös mahdollista, että pellolle on jäänyt ruiskutusraitoja. Pellolle jäävät yksilöt varistavat siemenensä ja hyväkin torjuntatulos muualla lohkolla menetetään. Rehevä hukkakaurayksilö voi tuottaa helposti yli 100 siementä.

Hukkakauran tunnistaminen

Hukkakaura kannattaa opetella tunnistamaan. Toisinaan viljellyllä kauralla esiintyy niin sanottuja fatuoideja yksilöitä, jotka erehdyttävästi muistuttavat hukkakauraa. Jos epäilet, onko kysymyksessä tavallinen kaura vai hukkakaura, lähetä kasvi Eviran siementarkastusyksikköön Loimaalle tunnistettavaksi (PL 111, 32201 Loimaa). Tunnistus on maksuton ja siitä saa todistuksen.

Lisätietoja hukkakauran tunnistamisesta saat Eviran internet-sivulta osoitteesta:
www.evira.fi > Kasvintuotanto ja rehut > Siemenet > Hukkakaura > Havaitseminen ja tunnistaminen


Lisätietoja:
tarkastaja Jari Poikulainen, Evira, puh. 020 77 25325, 040 719 1075
sähköposti etunimi.sukunimi@evira.fi


Aihealueet: