Hukkakauran tarkkailu ja kitkentä on aloitettava ajoissa

26.6.2007

<div>Hukkakaura tulee röyhylle heinäkuun alkupuolella aikaisina kasvukausina Etelä- ja Länsi-Suomessa. Ensimmäisten yksilöiden löytyminen on parasta ja halvinta ennakoivaa torjuntaa. Lohkot on tarkistettava, vaikka torjunta olisi tehty kemiallisesti. Siten varmistetaan torjunnan onnistuminen. </div>

Hukkakauran kitkennässä ei saa viivytellä
Kun hukkakaura on tullut röyhylle, pellolle on kiire. Vuosina 2005–2006 tehdyssä kokeessa otettiin hukkakauran röyhyistä siemeniä viikon välein röyhylletulon jälkeen ja siemenet idätettiin. Jo kahden viikon kuluttua röyhylletulosta ensimmäiset siemenet olivat itämiskykyisiä. Jos hukkakauran annetaan tuleentua, osa siemenistä varisee peltoon paljon ennen sadonkorjuuta. Siksi lohkot on kierrettävä esim. ajouria hyväksikäyttäen ja poistettava huolellisesti kaikki hukkakauraröyhyt. Hukkakauran havaitsee parhaiten vastavaloon.

Hukkakauran kitkentä ja hävitys
Hukkakaura nyhdetään maasta juurineen ja koko kasvi laitetaan varovasti ehjään säkkiin. Säkki viedään pois pellolta ja tuhotaan esim. polttamalla. Säkkejä ei saa jättää pientareille, vaan ne on ehdottomasti hävitettävä.

Kemiallinen torjunta
Jos torjunta on tehty kemiallisesti, viljoilla viimeistään 1-solmuasteella, kannattaa lohkojen tarkistuskitkennät aloittaa viimeistään viikolla 27. Suorakylvetyillä lohkoilla hukkakauran on todettu taimettuvan pidemmän ajan kuluessa. Aina on mahdollista, että pellolle on jäänyt ruiskutusraitoja tai että hukkakauraa on taimettunut sääoloista riippuen myös torjuntaruiskutuksen jälkeen. Pellolle jäävät yksilöt varistavat siemenensä ja hyväkin torjuntatulos muualla lohkolla menetetään. Rehevä hukkakaurayksilö voi tuottaa helposti yli 100 siementä.

Hukkakauran tunnistaminen
Hukkakaura kannattaa opetella tunnistamaan. Toisinaan viljellyllä kauralla esiintyy niin sanottuja fatuoideja yksilöitä, jotka erehdyttävästi muistuttavat hukkakauraa. Jos epäilet, onko kysymyksessä tavallinen kaura tai hukkakaura, lähetä kasvi Eviran siementarkastus- ja luomuvalvontayksikköön Loimaalle tunnistettavaksi (PL 111, 32201 Loimaa). Tunnistus on ilmainen ja siitä saa todistuksen.

Lisätietoja hukkakauran tunnistamisesta saat Eviran internet-sivulta osoitteesta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/siemenet/hukkakaura/havaitseminen_ja_tunnistaminen/

 

Lisätietoja:
Vanhempi tarkastaja Jari Poikulainen puh. 020 77 25325, 040 719 1075
Ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto puh. 020 77 25320, 040 833 2482
etunimi.sukunimi@evira.fi

 

Aihealueet: